Οδοιπορικό: Τριάντα δύο ιστορίες απλών ανθρώπων πίσω από την προσφυγική κρίση




Ο Στρατής Καραελευθερίου είναι υπάλληλος καθαριότητας στη Λέσβο. Καθημερινά από τις 7.00 το πρωί βρίσκεται στις ακτές του νησιού και μαζεύει πλαστικές βάρκες και σωσίβια που αφήνουν πίσω τους οι πρόσφυγες.

«Κάθε μέρα μεταφέρω με το φορτηγό μου εκατοντάδες σωσίβια. Όπως πάει η κατάσταση, σύντομα το βουνό με τα σωσίβια θα είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα είναι. Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα αν είναι δεκάδες χιλιάδες ή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό που θα σου πω με σιγουριά είναι ότι οι άνθρωποι που φορούσαν τα σωσίβια αυτά είναι οι τυχεροί. Είναι αυτοί που έφτασαν στις ακτές. Άλλοι δεν έφτασαν ποτέ», περιγράφει.

Την ιστορία του Στρατή Καραελευθερίου και άλλων αθέατων πρωταγωνιστών στην ανακούφιση της προσφυγικής κρίσης αποτυπώνει με το φακό του ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης. Σε συνεργασία με την οργάνωση “Αλληλεγγύη- SolidarityNow”, ο φωτογράφος δημιουργεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με τίτλο “Άκου την ιστορία μου”. Με την κάμερά του μας συστήνει 32 ανθρώπους και τις μοναδικές ιστορίες τους από οκτώ περιοχές της Ελλάδας: τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, την Τήλο, την Ειδομένη και την Αθήνα. Πρόκειται για ανθρώπους σε ανάγκη, αλλά και ανθρώπους που δείχνουν την αλληλεγγύη τους και έχουν να αφηγηθούν μια ιδιαίτερη ιστορία. «Θέλουμε να βρούμε τους ανθρώπους πίσω από την Ιστορία. Ιστορία είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που δεν τον γνωρίζει κανείς, και ο οποίος συνδράμει γιατί πιστεύει στην αλληλεγγύη. Οι απλοί άνθρωποι είναι αυτοί που λένε τις πραγματικές ιστορίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μουτάφης.

Η πρώτη ιστορία που δημοσιοποιείται είναι αυτή του Στρατή Καραελευθερίου. Η ιστορία και η φωτογραφία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.solidaritynow.org και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού. Και θα ακολουθήσουν στους επόμενους δύο μήνες και άλλες αφηγήσεις. «Είναι παραδείγματα βγαλμένα από την καθημερινότητα και τα προσεγγίζουμε όσο απλά μπορούμε. Ο ρόλος μου είναι να πηγαίνω και να παρατηρώ τι συμβαίνει και να φωτογραφίζω τα συναισθήματα πίσω από την εικόνα», τονίζει ο κ. Μουτάφης. «Αν από το δράμα των προσφύγων μένει κάτι σημαντικό είναι η αλληλεγγύη του κόσμου», συμπληρώνει.

Ανάμεσα στις ιστορίες που θα παρουσιαστούν είναι και αυτή ενός ψαρά στη Λέσβο, που δεν μπορεί να απλώσει δίχτυα για ψάρεμα, καθώς περνάνε συνεχώς βάρκες με πρόσφυγες, αλλά το σημαντικό δίλημμα γι’ αυτόν είναι ποιον θα πρωτοσώσει από τα ναυάγια. Ή μιας ξεναγού που δούλευε στα νησιά το καλοκαίρι και όταν επέστρεψε στην Αθήνα, συγκλονισμένη από τα όσα είχε δει, έγινε εθελόντρια.

«Θελήσαμε να εστιάσουμε στα πρόσωπα αυτής της εν εξελίξει κρίσης. Στους αληθινούς πρωταγωνιστές της. Που μιλούν με τη δική τους αλήθεια για αυτό που συμβαίνει», επισημαίνει η επικεφαλής επικοινωνίας και ανεύρεσης πόρων του “SolidarityNow”, Σοφία Ιωάννου. Και συνεχίζει: «Με δυνατές εικόνες-πορτρέτα, αφήνουμε τους ανθρώπους που είναι στην καρδιά των γεγονότων, είτε είναι πρόσφυγες, αλληλέγγυοι πολίτες, είτε εθελοντές και δημοτικοί εργαζόμενοι, να μας καταθέσουν τη δική τους ιστορία. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε, να μην επιτρέψουμε τον εφησυχασμό, να πιέσουμε για άμεσες λύσεις».

Όπως διευκρινίζει η ίδια, η επιλογή των οκτώ περιοχών, στις οποίες θα εστιάσει ο φωτογράφος την αναζήτηση των απλών ηρώων, δεν έγινε τυχαία. «Ταξιδεύουμε εκεί που το “SolidarityNow” στηρίζει σημαντικές οργανώσεις για να μπορέσουμε μαζί να προσφέρουμε στέγη, τροφή, ζεστά ρούχα, καθαρό πόσιμο νερό, ιατρική φροντίδα και υποστήριξη στους ανθρώπους που φθάνουν έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα αναζητώντας ασφάλεια και διεκδικώντας το δικαίωμά τους να ζήσουν», λέει.

Σημειώνεται ότι για την ανακούφιση των πληγέντων από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα ο οργανισμός “Αλληλεγγύη- SolidarityNow” έχει διαθέσει για το 2015 περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ για επείγοντα προγράμματα παρέμβασης.

Μαρία Κουζινοπούλου, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: