Ο Νταβούτογλου δεν έκρυψε τα λόγια του: Προτεκτοράτο και μετά τη λύση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την τουρκική εκδοχή για την μετεξέλιξη έδωσαν χθες από τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Μουσταφά Ακιντζί, ξεκαθαρίζοντας πως το ψευδοκράτος θα υφίσταται και μετά από τη λύση και θα φέρει το όνομα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Παράλληλα ο Νταβούτογλου είπε πως οι Τ/κ θα προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτό, που προκύπτει από τα όσα είπαν οι Νταβούτογλου και Ακιντζί, είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η «ΤΔΒΚ» θα μετεξελιχθούν ως ιδρυτικές οντότητες σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό κρατίδιο και να ιδρύσουν τη νέα Κυπριακή Δημοκρατία, όπως την έχει ονομάσει ο Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες μονοήμερη παράνομη επίσκεψη και συζήτησε εκτός από το Κυπριακό και τις εξελίξεις και το νέο οικονομικό πρωτόκολλο και η διαφορά που προέκυψε για τη διαχείριση του νερού. Τα όσα είπε ο Νταβούτογλου, πέραν από τη ρητορική και τα «μεγάλα λόγια», έχουν σημασία καθώς επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Πρώτο, ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική σημασία που θα έχει μια συμφωνία για την Τουρκία. Ανέφερε πως πήραν και θα συνεχίζουν να λαμβάνουν κάθε είδους μέτρα για να ζήσουν οι ομοεθνείς Τ/κ και το ψευδοκράτος σε ειρήνη και γαλήνη και «για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε επίσης ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε κάθε καλή και κακή συνθήκη, η Τουρκική Δημοκρατία θα είναι δίπλα στο ψευδοκράτος. Κοντολογίς εξήγησε πως οι Τ/κ θα υπερασπίζονται, προωθούν και προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή.

Δεύτερο, κωδικοποιώντας τον στόχο είπε πως είναι «να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζει το θέμα της μετεξέλιξης. «Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τ/κ και Ε/κ πλάι- πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για με νέα εποχή στην Ευρώπη όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί», είπε θέλοντας να παίξει και με τις ευαισθησίες που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Ακιντζί από την πλευρά του αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είπε πως έχουν σημασία για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η προσπάθεια για μια λύση σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τους δύο «λαούς». Έχουν διανύσει απόσταση σε αυτό το θέμα αλλά γνωρίζουν ότι έχουν και δύσκολο δρόμο μπροστά τους ακόμα έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας. Ο δεύτερος λόγος, συνέχισε, είναι ότι βασικός όρος για να μπορέσει ο τ/κ «λαός» να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της “ΤΔΒΚ”. Για τις συνομιλίες είπε πως εκκρεμούν τα δύσκολα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού. Ανέφερε ότι και το κεφάλαιο του διαμοιρασμού της εξουσίας ήταν δύσκολο, όπου οι Τ/κ δίνουν σημασία στα θέματα πολιτικής ισότητας και εκεί είναι ανοικτό το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Ανέφερε πως εάν φτάσουν σε ένα σημείο που το περιουσιακό θα μπορεί να είναι αποδεκτό «θεωρώ ότι θα μπορούμε πλέον να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ». ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Στην Ε.Ε. να υπάρχουν ηγέτες για όλο το νησί… Ελειπε το ψευδοκράτος από την οικογενειακή φωτογραφία της Ε.Ε.

O Aχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ εισέρχονται σε μια νέα εποχή, σε μια νέα θετική ατμόσφαιρα και είπε πως αυτή θα μεταφερθεί και στην Κύπρο. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν μια «ιδιαίτερη συνάντηση».

Όπως και με τους υπόλοιπους ηγέτες, με τον κ. Αναστασιάδη είχαμε στο πόδι, σε ένα πολιτισμένο κλίμα, μια φιλική κουβέντα. Και σε αυτή τη συνάντηση σημείωσε ότι – είπε – όπως σε όλα τα φόρουμ της ΕΕ υπάρχει απουσία εκπροσώπου του ψευδοκράτους, έτσι και στην οικογενειακή φωτογραφία υπάρχει έλλειψη και μακάρι μια μέρα να βρεθεί η λύση και σε όλα τα φόρουμ να υπάρχουν ηγέτες που εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί.

Για το θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι είναι το ίδιο σημαντικό με την έλευση του νερού, γιατί – συνέχισε- έχουν εμπειρία στην Τουρκία πως εάν δεν υπάρξει σωστή στάση στο θέμα της διαχείρισης του νερού, υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση και αναφέρθηκε στα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κωνσταντινούπολη πριν το 1994.

«Εργαζόμαστε σε ένα μοντέλο γι’ αυτό». Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την Τουρκία και τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι έχει στρατηγική και ψυχολογική διάσταση για την Άγκυρα και επανέλαβε τα περί νερού της ειρήνης που μπορεί να δοθεί και στους Ε/κ. Ο Ακιντζί επανέλαβε πως μια λύση στην Κύπρο θα βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα αποδυναμώσει την ένταση για τις ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο και ο ενεργειακός διάδρομος μέσω της Κύπρου στην Τουρκία και από κει στην ΕΕ θα δημιουργήσει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΣΤΗΝ επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, συζήτησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας» στα κατεχόμενα Μπαρίς Μπουρτσού δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών και θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα, Τετάρτη.

ΠΡΩΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στα κατεχόμενα. Αν και την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου, αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα, επισκέφτηκε διαδοχικά τους τάφους των Κιουτσιούκ, Ντενκτάς και το Κοιμητήριο των Μαρτύρων στο κατεχόμενο Μπογάζι όπου κατέθεσε στεφάνια και υπέγραψε το ειδικό βιβλίο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: