Ο Ακιντζί παίζει με τα νεύρα του Αναστασιάδη: Συντηρεί φάντασμα πενταμερούς




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το φάντασμα της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό συντηρείται πάνω από τη διαδικασία με φόντο το σκηνικό που επιχειρήθηκε να στηθεί στο Νταβός.

Παρά το γεγονός ότι η προοπτική μιας άτυπης συνόδου στο ελβετικό θέρετρο έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί πριν ακόμη κάνει τα πρώτα βήματα, ωστόσο συντηρείται η ιδέα. Η τουρκική πλευρά, διά του Μουσταφά Ακιντζί, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως ευνοεί την πραγματοποίηση μιας πενταμερούς διάσκεψης.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη με σαφείς αιχμές κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει ξεκόψει πώς δεν τίθεται θέμα για μια τέτοια σύναξη στο Νταβός (20-23 Ιανουαρίου) ενώ όπως πληροφορούμαστε δεν θα γίνει ούτε συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Είναι προφανές ποιος κρύβεται πίσω από την ιδέα αυτή και ποιος φρόντισε για να στηθεί τα σκηνικό αυτό, στέλνοντας τις προσκλήσεις. Είναι ο κ. Άιντα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, έσπευσε καταρχήν να ξεκαθαρίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Νταβός. Με τη λογική ότι «θα είναι όλοι εκεί» και απαριθμώντας τους, ο Ακιντζί ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Λέγοντας ότι την πρόσκληση την έλαβε το Σεπτέμβριο για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και απάντησε εντός του ίδιου μήνα, προσπάθησε να εξισωθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Είναι μια φυσιολογική πρόσκληση. Έγινε και προς τον κ. Αναστασιάδη αυτή η πρόσκληση, αλλά δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τη μεταφορά των κυπριακών συνομιλιών ή μιας πενταμερούς στο Νταβός». Κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά και δείχνοντας προθέσεις και διαθέσεις είπε πως δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση γι` αυτό το θέμα. Πρόσθεσε όμως ότι «είναι φυσιολογικό ενώ θα είμαστε στο Νταβός να έχουν κάποιες συναντήσεις με αρμοδίους. Και με τον κ. Αναστασιάδη μπορεί να συναντηθώ εκεί, σε περίπτωση που το θέλει και ο ίδιος. Ο κ. Άιντα θα είναι άλλωστε εκεί. Είναι ένα άτομο που έχει αρμοδιότητες στο Νταβός. Όπως έχω καταλάβει εκεί θα είναι και ο κ. Νταβούτογλου. Δεν γνωρίζω ακόμη ποιος θα είναι εκεί από την Ελλάδα, σίγουρα κάποιος υψηλόβαθμος,» σημείωσε.

Από ελλαδικής πλευράς θα είναι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει μαθήματα ανοικτόμυαλου λέγοντας πως εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν πρέπει να είμαστε μακριά από το διάλογο, τις συναντήσεις, τις συζητήσεις. Για αυτό, όπως είπε και θα μεταβεί στο Νταβός με ανοικτό μυαλό και αξιολογώντας τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν και εφόσον θα είναι βοηθητικές για ένα αίσιο αποτέλεσμα για το μέλλον της Κύπρου δεν πρόκειται να τις αποφύγει.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Να μην δημιουργούν προβλήματα στο διάλογο – Πρόωρη η σύγκληση πενταμερούς

ΔΕΝ έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά των συνομιλιών ή πραγματοποίησης διάσκεψης για το θέμα των εγγυήσεων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αναφέρει η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο.

«Σε σχέση με το δημόσιο διάλογο που γίνεται με αφορμή την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, η Κυβέρνηση επιθυμεί κατ’ αρχάς να διευκρινίσει ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά των συνομιλιών ή και για πραγματοποίηση της όποιας διάσκεψης που να αφορά το θέμα των εγγυήσεων, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός», αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωσή του.

Εξάλλου, προσθέτει, «όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει, στην παρούσα φάση του εν εξελίξει διαλόγου κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και σε καμία περίπτωση βοηθητικό». Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και η δική μας πλευρά πράττει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας».

«Τυχόν ιδέες ή και σκέψεις, στις οποίες – επαναλαμβάνεται – η Κυβέρνηση δεν υπήρξε κοινωνός, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνει. Και επειδή, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «ουδείς επιθυμεί περισσότερο από τη δική μας πλευρά η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία να φέρει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας στο διάλογο και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να μη συναινέσουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες που στην ουσία δυσχεραίνουν την εν εξελίξει διαδικασία».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά την αναχώρηση του Λουξεμβουργιανού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι ήταν ένας καλός και εποικοδομητικός διάλογος με τον κ. Άσελμπορν, η χώρα του οποίου παραδίδει την Προεδρία της ΕΕ στο τέλος του μήνα. Του μετέφερε, είπε, τις σκέψεις και τις απόψεις του για το Κυπριακό αλλά και τη σχέση που θα έχουν οι Τ/κ με την ΕΕ στο μέλλον.

“Συζητήσαμε σε λεπτομέρεια και για τις προσδοκίες που έχουμε εμείς από την ΕΕ,” πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου τον προσκάλεσε στη χώρα του, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη λάβει προσκλήσεις από τους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας και θα ανταποκριθεί όταν κριθεί σωστό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: