Μια έκθεση από το ΔΝΤ για την Ελλάδα που «πάγωσε» στο παρά πέντε: Ποιος φταίει;




Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ, www.kathimerini.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της «πάγωσε» η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γνωστού με τα αρχικά του IEO, για τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Aν το ΔΝΤ πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτή αναμένεται να μετατεθεί για μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο του πρόγραμμα.

Η έρευνα του IEO έχει αρχίσει εδώ και περισσότερο από ένα έτος, κι ενώ οι συνεντεύξεις ειδικών συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα, η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δύο διαφορετικές πηγές της «Κ», που έχουν πάρει μέρος σε αυτήν, μεταφέρουν την αίσθηση ότι το IEO έχει πλέον λεπτομερή και σαφή εικόνα των λαθών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στη διεξαγωγή του PSI και των αιτιών της. Ωστόσο, σε αντίθεση με την έρευνα για τα προγράμματα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο έτος, το ελληνικό μέρος είναι άγνωστο πότε θα δει το φως της δημοσιότητας.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Ρούμπεν Λαμντανί, «το ΙΕΟ εργάζεται για την αξιολόγηση των προγραμμάτων του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είμαστε σίγουροι πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση θα προσέξει ώστε να μην παρέμβει σε τρέχον πρόγραμμα, όπως προβλέπεται στους όρους δράσης του IEO». Ο ίδιος εξηγεί ότι οι κανόνες αυτοί ορίζουν ότι «στη διεξαγωγή του έργου του το IEO θα πρέπει να αποφύγει να παρεμβληθεί στις λειτουργικές δραστηριότητες του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των τρεχόντων προγραμμάτων». Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις αρχές του 2015, παρά την αντίσταση στελεχών του Ταμείου στην έρευνα για την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, το ΙΕΟ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτήν.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Λαμντανί καταδεικνύει ότι θα καθυστερήσει η δημοσιοποίησή της.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος του Ταμείου έχει παραδεχθεί πως μετά το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέο πρόγραμμα, και μέχρι να λάβει τη σχετική απόφαση, το ΔΝΤ δεν έχει επί του παρόντος πρόγραμμα με την Ελλάδα. Θα μπορούσε, λοιπόν, να δοθεί η έκθεση στη δημοσιότητα άμεσα, ώστε τα συμπεράσματα να ληφθούν υπ’ όψιν στη διαμόρφωση του νέου – στόχος της εργασίας του ΙΕΟ, άλλωστε, είναι να διερευνηθεί τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα το ΔΝΤ στα μελλοντικά του προγράμματα.

Το γεγονός ότι δεν προωθείται αυτή η επιλογή δίνει τροφή στις συζητήσεις εντός του ΔΝΤ περί συμφωνίας ώστε να καθυστερήσει η πολιτικά ευαίσθητη έκθεση που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το Ταμείο και να περιπλέξει την απόφαση για συμμετοχή του σε ένα νέο πρόγραμμα. Στέλεχος του Ταμείου σημειώνει έναν ακόμη πιθανό παράγοντα: ότι το ΔΝΤ εισέρχεται σε… προεκλογική περίοδο, με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ να έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.

Ελάχιστες αναφορές στην Ελλάδα υπάρχουν σε μία άλλη έκθεση του Ταμείου για τα προγράμματά του στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία θα συζητηθεί αύριο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μερικές ημέρες αργότερα. Οσα δεν λένε όμως χίλιες λέξεις τα δείχνει ένας… πίνακας. Σύμφωνα με πηγή της «Κ», που έχει δει την έκθεση, αυτός καταδεικνύει ότι η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή τελικά έχει ως αποτέλεσμα όχι τη μείωση αλλά την εκτόξευση του δημοσίου χρέους, φωτογραφίζοντας ως αντιπαραγωγική τη συνταγή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα.

Σε μία ακόμη εξέλιξη που πέρασε απαρατήρητη, τέλος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε τον Απρίλιο να καταργήσει τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων του, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στο IEO ότι θα εξασθενίσει το πλαίσιο των αξιολογήσεών του. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρώην επικεφαλής του Ντέιβιντ Γκόλντσμπρου, «η απόφαση του ΔΝΤ να περιορίσει τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ελήφθη για λόγους κόστους, όχι λόγω της Ελλάδας. Αλλά θεωρώ ότι ήταν λάθος, διότι αφαιρεί την ευκαιρία της αυτοκριτικής για χώρες όπου δραστηριοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Δεν πιστεύω ότι θα επηρεασθούν υποθέσεις όπως της Ελλάδας, αλλά λιγότερο προβεβλημένες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: