Μακρύς ο δρόμος: Τίποτα για το περιουσιακό, μήνυμα Αναστασιάδη για το εδαφικό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διαδικασία, γίνεται για πρώτη φορά και περιλήφθηκε μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Θα πρέπει να αναφέρονται οι δυσκολίες», ήταν η άποψη που διατυπώθηκε από ε/κ πλευράς και έγινε αποδεκτή. Η χθεσινή συνάντηση, η τελευταία πριν το τέλος του χρόνου, έγινε χωρίς την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που δεν βρίσκεται στην Κύπρο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο περιουσιακό ενώ επιχειρήθηκε μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αν και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διάθεση, στο περιουσιακό δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από τις διαφωνίες επί της αρχής. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης και θέτει συνεχώς ζητήματα εξαιρέσεων, που βασικά στοχεύουν να εξουδετερώσουν το δικαίωμα της αποκατάστασης.

Για το περιουσιακό δόθηκαν εκ νέου οδηγίες στους δυο διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο να βρεθεί κοινή αποδεκτή φόρμουλα. Μαυρογιάννης και Ναμί θα συναντηθούν αύριο Τρίτη. Στη χθεσινή συνάντηση επιχειρήθηκε να γίνει μια γενική αξιολόγηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων. Διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε μια σειρά ζητήματα, πολλά θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ενώ σε σημαντικά κεφάλαια υπάρχουν διαφωνίες .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από τη συνάντηση στο προεδρικό έδωσε το στίγμα αυτής της αξιολόγησης, που είχε κάνει νωρίτερα με τον Ακιντζί. «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές», είπε. Χαρακτηρίζοντας θετική τη συνάντηση επισήμανε πως  «παραμένουν, θα πρέπει να πω, διαφορές, αλλά έχουμε δηλώσει και οι δύο την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε κατά τρόπο που να μας βοηθήσει να ξεπεραστούν (οι διαφορές) με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι, κανένα».

Σε ερώτηση αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό μέχρι στιγμής, «αλλά θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν».

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και νέα χρονιά χωρίς δώρα δεν γίνεται. Προ ημερών, από το προεδρικό στάληκαν στον Μουσταφά Ακιντζί και τη τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα ( κρασί, σοκολατάκια, εδέσματα των ημερών κλπ).

Χθες δόθηκαν διά ζώσης δώρα από την τουρκοκυπριακή πλευρά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας. Λίγο-πολύ τα ίδια περιείχε και το δικό τους πακέτπ. Ξεχώρισε το cd της «προεδρικής» συμφωνικής ορχήστρας. Στο τέλος της συνάντησης οπτικογραφήθηκε γιορτινά μηνύματα από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Προεδρικό «όχι» σε  άτυπη πενταμερή  διάσκεψη στο Νταβός – Ο Αναστασιάδης «αποτελείωσε» παρασκηνιακές κινήσεις του Άιντα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες πως δεν θα συμμετέχει σε καμία άτυπη ή μη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Εξουδετερώνοντας εν πολλοίς τις παρασκηνιακές ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, έθεσε ένα τέλος σε μια ιστορία που δεν πρόλαβε να πάρει σάρκα και οστά, αλλά ξεκίνησε να συζητείται σε άτυπο επίπεδο. Το σίγουρο ότι μέχρι στιγμής δεν βολιδοσκοπήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό βολιδοσκόπησε για πολυμερή διάσκεψη στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Οχι, και αν και εφόσον βολιδοσκοπούμουν δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο. Έχω προσκληθεί, έχω αποδεχθεί την πρόσκληση να συμμετέχω στη Σύνοδο του Νταβός από τους οργανωτές της Συνόδου και η πρόθεση μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη. Θα συμμετέχω σε ένα διεθνές Οικονομικό Φόρουμ το οποίο ουδεμία σχέση έχει βεβαίως με το Κυπριακό, αλλά εάν υπάρξουν και θα υπάρξουν οι διμερείς συναντήσεις, βεβαίως, αντικείμενο θα είναι, στα πλαίσια της ανάπτυξης του τι επιδιώκουμε του τι επιθυμούμε, το τι θα ήταν βιώσιμο σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σημειώνεται ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη ότι κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι έχει καλεστεί να παρευρεθεί στο φόρουμ – όπως και πέρυσι – ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι πολύ πιθανόν ανάλογες προσκλήσεις να σταλούν και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί σχετικά η Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί στις 4 Ιανουαρίου ο κ. Άιντα, για να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Διπλωματική πηγή , που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο ανέφερε ότι είναι στα σχέδια του κ. Άιντα να φέρει κοντά τις εγγυήτριες δυνάμεις για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων. Αν μάλιστα στον περίγυρο βρίσκονται οι δύο ηγέτες, δημιουργούνται συνθήκες μιας «άτυπης πολυμερούς». Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τόπος φιλοξενίας άτυπων συναντήσεων, που τελικά έγραψαν ιστορία, όπως αυτές μεταξύ Αραφάτ – Περές, Ανδρέα Παπανδρέου – Τουργούτ Οζάλ κ.α.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΑ τέλη Δεκεμβρίου με πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκθεση αναμένεται ότι θα έχει τεχνικό χαρακτήρα και θα εστιαστεί στα ζητήματα των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για τα θέματα των καλών υπηρεσιών θα γίνει προφορική ενημέρωση των μελών του Σ.Α., στην διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων, στις 25 Ιανουαρίου, από τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία θα εστιαστεί στα θέματα της ειρηνευτικής δύναμης.

ΤΟ ΣΕΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΤΙΣ τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρόβλημα, θέματα ασφάλειας της περιοχής καθώς και τα «δικαιώματα» και «συμφέροντα» του ψευδοκράτους συζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε έπειτα από τη συνάντηση, η οποία κράτησε 5 ώρες και 45 λεπτά, αναφέρεται ότι εκφράζεται ικανοποίηση για τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ καθώς και για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η σύνοδος ενημερώθηκε για όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα καθώς και το θέμα που προέκυψε με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους.

ΔΗΛΩΣΗ: Διατήρηση της δυναμικής – Κοινό ανακοινωθέν υπό μορφή γενικής αξιολόγησης

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για το νέο χρόνο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της τελευταίας συνάντησής τους για το 2015, την οποία εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρεται ότι “οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί προέβησαν σε εκτίμηση των διαπραγματεύσεων από την έναρξή τους το Μάιο 2015 και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ενώ αντιλαμβάνονται ότι το έργο που έχουν ενώπιόν τους παραμένει δύσκολο, εντούτοις οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για τις 7, 14 και 29 Ιανουαρίου 2016.”

Οι ηγέτες, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες για όλα τα θέματα που εκκρεμούν και παρείχαν περαιτέρω καθοδήγηση προς τους διαπραγματευτές.
`Εχοντας κατά νου ότι μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή, οι ηγέτες εξέφρασαν την ειλικρινή τους ελπίδα όπως το 2016 φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού.

Τέλος ευχαρίστησαν όλα τα μέλη των ομάδων εργασίας, τεχνικές επιτροπές και άλλα μέρη τα οποία εργάζονται για τον κοινό στόχο επίτευξη συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό. Οι ηγέτες άδραξαν της ευκαιρίας και εξέφρασαν τις ευχές τους για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα νέα χρονιά για όλους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: