Μα τα πιστεύει αυτά που λέει ο Αβέρωφ: Λύση και σε ένα μήνα αν το θέλει η Τουρκία




Ως πολύ θετικό θεωρεί την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού, όπως σημειώνει, δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού – ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο – αφού χωρίς αυτήν και χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ίδιος ανέγνωσε την επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσα από την οποία “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, να ετοιμάσει προπαρασκευαστικά και τεχνικά τη διαδικασία για το πιθανό άνοιγμα επιπρόσθετων κεφαλαίων” και υπέδειξε πως δεν είναι ο κ. Γιούγκερ που θα ανοίξει τα κεφάλαια.

“Χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ανοίξει ούτε το 23, ούτε το 24, ούτε το κεφάλαιο για την ενέργεια”, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εκτιμά ως θετικό ότι θα προετοιμαστεί η ΕΕ και το γεγονός πως “γνωρίζει η Τουρκία ότι χωρίς να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της και τις άλλες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει άνοιγμα των κεφαλαίων 23, 24 και της ενέργειας”.

Αφού η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί το Κυπριακό να επιλυθεί ως τον Μάρτη, συνέχισε, “εμείς λέμε ότι μπορεί να επιλυθεί και μέχρι τον Γενάρη, αν η Τουρκία δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θέλει την παραμονή των τουρκικών εγγυήσεων, την παραμονή τουρκικού στρατού σε μια ευρωπαϊκή χώρα και αν επιδείξει μια πραγματική πολιτική βούληση για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα”.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να επιλυθεί το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως για τον ίδιο δεν ήταν ποτέ θέμα χρόνου, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης από πλευράς της Τουρκίας.

Επανέλαβε δε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία – “και το γνωρίζει πάρα πολύ καλά” – δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως εάν η Τουρκία δεν επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, “απλά θα πάει χαμένος ο χρόνος του κ. Γιούνκερ να ετοιμάσει τα τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν θα τύχει της στήριξης της Κύπρου, στο άνοιγμα επιπρόσθετων κεφαλαίων”.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο λεγόμενο προεδρικό του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως “σε αυτόν τον τόπο χανόμαστε στη μετάφραση” και, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να παραμείνουμε στα σημαντικά ζητήματα, υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ξένος αξιωματούχος επισκέπτεται Τ/κ ηγέτη, είτε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, είτε Δημήτρη Χριστόφια, είτε Νίκου Αναστασιάδη.

“Ας παραμείνουμε στα σημαντικά και αντί να παρατείνεται ο χρόνος με άλυτο το Κυπριακό, για να σχολιάζουμε τα επουσιώδη, ας συγκεντρωθούμε στην ουσία”, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι το γεγονός πως επισκέπτονται την Κύπρο όλοι σχεδόν οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, “είναι μια απόδειξη της ενεργούς ανάμειξης και του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, “μέσα από τη σωστή εξωτερική πολιτική αλλά και τη συνετή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, μαζί και με τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής, δημιουργούν όλα μαζί μια δυναμική και ένα παράθυρο ελπίδας για επίτευξη του εθνικού στόχου της επανένωσης του τόπου”.

Χαιρετίζοντας την άφιξη των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ στο νησί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα ενισχύσουν με την παρουσία και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις την προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: