Κοτζιάς: Κύριο ζητούμενο της εξωτερικής πολιτικής μας η δίκαιη λύση στο Κυπριακό




«Το κύριο ζητούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, είναι η δίκαιη λύση του Κυπριακού», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, που ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στην ιδιαίτερη αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της μεγαλονήσου, αλλά προστατεύει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

«Ως εκ των συνθηκών εγγυήτρια δύναμη και κράτος μέλος της ΕΕ, δηλώσαμε εξαρχής ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς μόνιμες αποκλίσεις ως προς τις 4 θεμελιακές ελευθερίες, με την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και επιδιώκει να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

«Η Ελλάδα – πρόσθεσε – στηρίζει χωρίς “ναι μεν αλλά” τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους […], ενώ σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση με Ισραήλ και Κύπρο στη Λευκωσία», και κατέληξε λέγοντας ότι «χάρη σε αυτή τη πολυδιάστατη πολιτική γίναμε αποδεκτοί στο Ιράν ως πραγματικοί φίλοι με χιλιετηρίδες κοινής και πολυτάραχης ιστορίας. Βάλαμε μπρος τη μηχανή για την ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών σχέσεων».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: