Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για μεταβατική κυβέρνηση στην Συρία




Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα κληθεί να αναλάβει την εξουσία στη Συρία μέσα σε έναν ως δύο μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Κέρι σημείωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι πιθανό να αρχίσουν πριν από τα μέσα ή τα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και ο συριακός λαός πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια καθώς προσπαθεί να τερματίσει την κρίση στη χώρα του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε τη δήλωση αυτή λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μια απόφαση που επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, «η απόφαση τονίζει την ανάγκη να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό», βάσει των αρχών του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι η Συρία πρέπει να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα.

«Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο, κοσμικού χαρακτήρα, πολυεθνικό και ανεξίθρησκο κράτος, ασφαλές για όλες τις ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον».

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: