«Η Τουρκία θέλει τις εγγυήσεις»: Ο Άιντα επιβεβαίωσε την τουρκική θέση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διατήρηση των εγγυήσεων στην Κύπρο θέλει η Τουρκία και τη θέση της αυτή επανέλαβε στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες επαφές στην Άγκυρα.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, περιέγραψε τη θέση των εμπλεκόμενων στο Κυπριακό στο θέμα των εγγυήσεων.

«Η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των εγγυήσεων, η Ελλάδα θέλει τον τερματισμό τους. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι απολύτως γνωστές. Με το θέμα των εγγυήσεων θα ασχοληθούν στο τέλος των συνομιλιών οι εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία».

Η θέση αυτή της Άγκυρας, δεν είναι καινούργια, πλην όμως επαναλαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως συζητά το θέμα των εγγυήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να διαφοροποιηθεί. Είναι δε σαφές από τα όσα είπε ο Μουσταφά Ακιντζί προχθές σε διάλεξή του στην Κωνσταντινούπολη, ότι συζητούν διαφοροποιήσεις του σημερινού συστήματος των εγγυήσεων, όχι όμως μη συμμετοχή της Τουρκίας.

Περαιτέρω προκύπτει έμμεσα από τα όσα έχει πει ο κ. Ακιντζί πως μια φόρμουλα με την οποία φλερτάρει η Άγκυρα είναι η παροχή εγγυήσεων από μέρους της Τουρκίας μόνο στους Τουρκοκύπριους. Μια θέση που δεν είναι καινούργια, αλλά επαναφέρεται στο παρασκήνιο για προφανείς λόγους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση καθώς περιέχει περισσότερους κινδύνους ακόμη και από ό,τι το σημερινό σύστημα. Είναι πρόδηλο πως η φόρμουλα αυτή ουσιαστικά παραπέμπει στη λογική των δύο κρατών ενώ η εγγύηση σαφώς και δεν καλύπτει μόνο το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, αλλά όπου θα υπάρχουν Τ/κ σε όλη την επικράτεια της χώρας. Δηλαδή και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση. Το ζητούμενο, πάντως, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, είναι η κατάργηση των εγγυήσεων. Θέση που ευνοεί και το Λονδίνο, το οποίο βέβαια ενδιαφέρει μόνο να διατηρήσει τις στρατιωτικές του βάσεις στο νησί.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπου αναφέρθηκε και στο θέμα αυτό, είπε πως στην Κύπρο, «αναζητούμε τρόπους όπου ο καθένας θα αισθάνεται ασφαλής, χωρίς να πλήττεται η ασφάλεια του άλλου. Πρόκειται για μια αντίληψη, που εγώ ονομάζω ‘’κατανόηση για λόγους συνεργασίας’’». Στη συνέχεια ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ένα παράδειγμα, που θα πρέπει και να τύχει ερμηνείας και ενδεχομένως θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος στο «Μαντείο των Δελφών». Ο κ. Άιντα είπε τα εξής: «Δεν έχει μόνο γεωφυσική ή στρατιωτική διάσταση το ότι η τ/κ κοινότητα βρίσκεται σε μικρότερη έκταση. Αφορά στην κατασκευή μιας πολιτικής δομής που θα μπορέσει να υπάρξει με την προστασία των πολιτιστικών και πολιτικών ταυτοτήτων. Εμείς επιθυμούμε ταυτόχρονα και οι Ελληνοκύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς».

ΑΚΙΝΤΖΙ: «Συμφωνία πριν τις βουλευτικές» – «Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν, αλλά εγώ δεν πιστεύω εάν δεν δω τα χρήματα»

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να έλθει άμεσα η λύση. Για την ακρίβεια η επίλυση εντός μηνός δεν είναι τόσο εφικτή. Όμως, υπάρχουν ορισμένες φυσικές ημερομηνίες. Για παράδειγμα, το Μάιο στο νότο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Οι εκλογικές περίοδοι είναι ευαίσθητες χρονικές περίοδοι. Για το λόγο αυτό, εάν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό πριν την ημερομηνία αυτή, νομίζω θα είναι για το καλό όλων».

Αυτά ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο CNN Turk, που παραχώρησε βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη( σ.σ. που δεν έγιναν) περί πληθυσμιακής αναλογίας 4/1, ο Ακιντζί ανέφερε ( όπως το μετέφερε η εκφωνήτρια) ότι η αναλογία αυτή αφορά τους Έλληνες και τους Τούρκους, που θα έλθουν στην Κύπρο μετά τη λύση. Αναφορικά με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η προσέγγιση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζον  Κέρι κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ήταν θετική και συνέχισε λέγοντας:

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν, αλλά εγώ δεν πιστεύω εάν δεν δω τα χρήματα».  Στη συνέχεια, σχολιάζοντας «την άρνηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόβ, να μην επισκεφθεί τα κατεχόμενα και τον Ακιντζί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο», δήλωσε ότι η αρνητική απάντηση στην πρόταση να συναντηθούν στην ουδέτερη ζώνη είχε προκύψει πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους. «Το ενδεχόμενο να μπορέσουν να συναντηθούν μαζί μας είναι χαμηλό, διότι έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το νότο» προσέθεσε.

Τέλος, στην υπενθύμιση για την ένταση που είχε δημιουργηθεί τις πρώτες ημέρες της «εκλογής» του με την φράση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν «μικρή πατρίδα», ο Ακιντζί αφού διευκρίνισε ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση αυτή, συνέχισε λέγοντας: «Το να μένει κανείς για πάντα μικρός αντίκειται στην ανθρώπινη φύση. Οι άνθρωποι γεννιούνται, στέκονται στα πόδια τους και μεγαλώνουν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα κράτη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: