Η υποκρισία, κύριοι, σε Δύση και Ανατολή, περισσεύει: Γιατί καλύπτουν την Τουρκία;




H υποκρισία έναντι, του διεθνούς ταραξία, της Τουρκίας ξεχειλίζει. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου δεν υπάρχουν για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί».

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου Τουρκίας-Ισλαμικού Κράτους είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και από πετρέλαιο των τζιχαντιστών δεν κερδίζουν μόνο ο Ερντογάν και η αξιότιμος οικογένειά του, αλλά και χώρες ολόκληρες. Όλοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι καλύπτουν την Τουρκία. Έχουν άδικο; Φυσικά όχι. Άλλωστε η διοχέτευση φθηνού πετρελαίου στην αγορά, ανεξαρτήτως προέλευσης, ρίχνει τις διεθνείς τιμές και υπονομεύει τη ρωσική οικονομία.

Όμως και η Ρωσία ανακάλυψε όλα τα, πολλά, κακώς κείμενα της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της στις 24 Νοεμβρίου; Πριν δεν ήξερε ότι η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ΙΚ;

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την τουρκική παράνομη δραστηριότητα. Ερώτηση; Πριν τις 24 Νοεμβρίου οι ρωσικοί δορυφόροι είχαν βλάβη; Μάλλον όχι. Όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει, της Ρωσίας περιλαμβανομένης, απλώς νωρίτερα δεν υπήρχε λόγος η Μόσχα να αντιδράσει, καθώς η Τουρκία ήταν επίσης χρήσιμη χώρα για τη Μόσχα.

Η υποκρισία στο διεθνές σύστημα είναι γενική. Δεν αποτελεί «προνόμιο» των μεν η των δε και σχετίζεται, αποκλειστικά, με τα εκάστοτε, συγκυριακά ακόμα, συμφέροντα. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί στο διεθνές σύστημα. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.

Και η Ρωσία με την Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, παρά την αντιπαράθεσή τους στην Συρία. Οι οικονομικοί κυρίως δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί. Όπως έλεγε και ένας ήρωας παλιάς ελληνικής ταινίας…«είναι πολλά τα λεφτά».

Ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα δειλά, εκατέρωθεν, βήματα προς εξομάλυνση της κρίσης. O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει – από την Κύπρο – ανοιχτός σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην σύνοδο υπουργών του ΟΑΣΕ, ενώ ο Ερντογάν δηλώνει ότι κάποτε ο Πούτιν τον χαρακτήριζε “γενναίο και τολμηρό”. Το πότε και με ποιο τρόπο τελικά η κρίση θα εξομαλυνθεί μένει να το δούμε, διότι υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας.

Πάντως, προς απογοήτευση των πολλών εν Ελλάδι, οπαδών των “προφητειών”, πόλεμος δεν προβλέπεται, μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, στο ορατό μέλλον.

ΠΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: