Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η απόφαση για μη αποκρατικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι εξελίξεις στο θέμα της κυπριακής λίστας Λαγκάρντ, οι αποκαλύψεις από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για το 2014, και οι διευκολύνσεις που ζητεί η Ρωσία από την Κύπρο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Σε δύο χρόνια ο διαχωρισμός” γράφει ότι το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου απέκλεισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΑΗΚ και των συντεχνιών, στην παρουσία του Υπουργείου Ενέργειας και προσθέτει ότι Υπουργός, ΔΣ και Συντεχνίες θα έχουν συνάντηση για καθορισμό της μορφής διαχωρισμού της ΑΗΚ που θα υπόκειται σε υλοποίηση μετά από δύο χρόνια. Αλλού γράφει για τις πέντε συμφωνημένες θεραπείες για το περιουσιακό στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επίσης, σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επέκταση της μεθόδου του κουπονιού.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Διαβούλευση για τα ονόματα που λείπουν” γράφει ότι οι αποκαλύψεις του Ερβέ Φαλτσιανί στην Κυριακάτικη `Σημερινή` ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ είναι ατελής, καθώς σε αυτή βρίσκεται μόνο το ένα τρίτο των διαθέσιμων ονομάτων, επιβεβαιώνονται από έγκυρες πηγές προσκείμενες στις αρμόδιες Αρχές και ότι Εφορος Φορολογίας και Υπουργός Οικονομικών θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει τις ετήσιες εκθέσεις τους για το 2014 παρέδωσαν στον Πρόεδρο ο Γενικός Ελεγκτής και η Επίτροπος Διοικήσεως, οι οποίοι ανέδειξαν σωρεία λαθών, αδυναμιών, αλλά και σκανδάλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ασαφής η διαπραγματευτική πορεία στο Κυπριακό και ότι ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων επικαλούμενος την ασφάλεια των Τ/κ.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριό του θέμα με τίτλο “Ζώνες μαρτυρούν αυθαιρεσία” γράφει ότι τη διαχρονική εκμετάλλευση της διαδικασίας αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών για την εξυπηρέτηση συμφερόντων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, εταιρειών και άλλων ιδιοκτητών, οι οποίοι πίεζαν για να εξυπηρετήσουν τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα, επιβεβαίωσε διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή που αποτυπώνεται στην έκθεση για το 2014. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι εταιρείες θησαύριζαν με αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι οι γιατροί του Δημοσίου είναι έξω φρενών με τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, για το ενδεχόμενο επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 68 έτος.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Υποχώρηση λόγω πιέσεων ή τακτικισμός;” γράφει ότι ένα βήμα πίσω έκανε χθες η Κυβέρνηση στο θέμα του διαχωρισμού και της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικά σύνολα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε μεθοδεύσεις από Υπουργείο Παιδείας που αφορούν την επιλεκτική διδαχή μηνυμάτων για ιστορικά ζητήματα και ότι αρνείται απόδοση τιμής στην 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης και Τιμής για την Αντίσταση. Αλλού αναφέρεται σε σημεία από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2014.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Στρατιωτικές διευκολύνσεις `δεν είναι στα χαρτιά`” γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και για σκοπούς έκτακτης ανάγκης αλλά όχι για στρατιωτικούς σκοπούς. Προβάλλει επίσης η εφημερίδα φωτογραφία από τη χθεσινοβραδινή διαμαρτυρία οπαδών της Ομόνοιας έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία ζητώντας `έξοδο από τον ζυγό` του κόμματος. Αναφέρει ακόμη η ΑΗΚ θα παραμείνει κρατική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: