Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό σε σχέση με την ενημέρωση χθες του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και των επισκέψεων στην Κύπρο των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ και του Γάλλου Προέδρου, το φυσικό αέριο, η οικονομία και και τα σκάνδαλα που την περιβάλλουν, γενικότερα οι πολιτικές διεργασίες αλλά και το πως επηρεάζουν την Κύπρο τα τεκταινόμενα με τους βομβαρδισμούς στη Συρία είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι κυπριακές εφημερίδες την Κυριακή με συνεντεύξεις, αναλύσεις, ρεπορτάζ και πληροφορίες.

«Ακτίνα Συμφωνίας στο Περιουσιακό» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Αλήθεια» και επικαλούμενη «ασφαλείς πληροφορίες» γράφει ότι οι βασικοί πυλώνες επί των οποίων θα επιλυθεί το θέμα είναι τέσσερις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α» μετά τη λύση, ιδιοκτήτης και χρήστης θα έχουν τρεις μήνες για προσωπική διευθέτηση, θα ακολουθήσει η σύσταση 10 διοικητικών δικαστηρίων που θα εκδικάζουν υποθέσεις για 1 χρόνο σύμφωνα με τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν για τις 23 κατηγορίες ενώ στα εργαλεία περιλαμβάνονται η ανταλλαγή περιουσιών και οι χρηματικές αποζημιώσεις. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία κατέληξε ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση για το ενδεχόμενο χρήσης πλαστών εγγράφων από φοιτητές από το Μπαγκλαντές. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι το παζλ της αποκρατικοποίησης της Cyta προσπαθεί να κλείσει η Κυβέρνηση αφού τα περιθώρια στενεύουν και το Εurogroup του Ιανουαρίου θα κρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της Κύπρου.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «`Ελλιπής η λίστα Λαγκάρντ`» προβάλει αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του τραπεζίτη που έκλεψε το αρχείο της HSBC στην Ελβετία Ερβέ Φαλτσιανί στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η λίστα Λαγκάρντ περιέχει μόνο το 1/3 των φοροφυγάδων. Αλλού γράφει για το Συνεργατισμό και ότι το πρότυπο Rabobank της Ολλανδίας που είχε επιλεγεί από το 2012 υλοποιείται σταδιακά καθώς και ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι φορτωμένο με «κόκκινα» δάνεια σε μια περίοδο που η επιβίωση των συνεργατικών με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν είναι μόνο δύσκολη για την Κύπρο αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει για την δημοσιοποίηση από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας των πληρωμών που έγιναν το 2014 από το κράτος, η οποία όπως αναφέρεται έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, κυρίως επειδή άπτεται της πολιτικής διαφάνειας.

«Στο τραπέζι αναβολή εκλογών» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η οποία γράφει ότι ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί αναβολή των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου για «δύο με τρεις μήνες». «Να είστε έτοιμοι γι αυτό το ενδεχόμενο» φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού. Αλλού ο «Φ» προβάλει συνέντευξη στης Πρέσβειρας του Ισραήλ στην οποία μιλά για το ευοίωνο μέλλον των σχέσεων της χώρας της με την Κύπρο και τονίζει ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα διαφοροποιήσει τα οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά δεδομένα και θα συμβάλει στην κατεύθυνση σταθερότητας στην περιοχής. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τα σημαντικότερα έργα που προωθεί ο Δήμος Λευκωσίας για το κέντρο της πρωτεύουσας με το κονδύλι των €30 εκ. που έχει στη διάθεσή του καθώς και ότι θα διαχειριστεί τα επόμενα 5 χρόνια έργα ύψους άνω των €180 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε στις συνομιλίες» και γράφει για την συνεδρία χθες του Εθνικού Συμβουλίου και το γεγονός ότι στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών στο Κυπριακό φαίνεται να έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε επιμέρους ζητήματα διακυβέρνησης, νομοθετικής εξουσία και δικαστικής εξουσίας αλλά ότι παραμένουν ανοικτά σημαντικά θέματα όπως είναι το περιουσιακό. Αλλού γράφει ότι «χοντραίνει» η κόντρα Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αλληλοκατηγορίες και αιχμές για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με αφορμή το Σφαγείο Κοφίνου. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει συνοδεύοντας σχετική φωτογραφία ότι το βασίλειο των μανιταριών κινδυνεύει από τον άνθρωπο και προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια η συλλογή μανιταριών στην κυπριακή φύση έγινε ανεξέλεγκτη για εμπορικούς λόγους και προκαλεί τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα.

«Οι σχεδιασμοί Αναστασιάδη στην τροχιά για επανεκλογή» είναι ο τίτλος του βασικού πρωτοσέλιδου θέματος της εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής», η οποία γράφει ότι στο εσωτερικό μέτωπο στρέφονται Προεδρικό και Νίκος Αναστασιάδης με φόντο τις βουλευτικές του 2016 αλλά με τον προγραμματισμό να φτάνει μέχρι τις Προεδρικές του 2018, αλλά ότι ερωτηματικό παραμένει η εξέλιξη των εν γένει μελλοντικών πολιτικών σχεδιασμών της κεντροδεξιάς παράταξης. Αλλού γράφει για διπλωματικό συνωστισμό στην Κύπρο και αναφέρεται στις επισκέψεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ αλλά και του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δίπλα από φωτογραφία με την άφιξη του κ. Ολάντ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Αιγύπτιου Πρέσβη ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει στην «Κ» ότι η Αίγυπτος είναι δεσμευμένη για την εισαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία «Η Κύπρος» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κινητικότητα & Ιστορική Συγκυρία» και γράφει ότι έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι υποδεικνύουν στην εφημερίδα ότι αυτή η πρωτόγνωρη κινητικότητα στην Κύπρο, για το κυπριακό και όχι μόνο, δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια πραγματικά ιστορική συγκυρία στο Κυπριακό – ή/και γύρω από αυτό – η οποία δυνατόν – και υπό προϋποθέσεις – να αποβεί καταλυτική για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι 21 εκατομμύρια είναι τα θύματα σύγχρονων μορφών δουλείας και ότι υπάρχουν σκλάβοι στις φυτείες του `αναπτυσσόμενου κόσμου` αλλά και της Ευρώπης. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει για το έκτακτο συνέδριο της ΠΕΟ και την απόφαση να βγει δυναμικά στην αντεπίθεση για επανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Ισχυρά Μηνύματα από τον Λαβρόφ» είναι ο τίτλος του κύριου πρωτοσέλιδου θέματος της εβδομαδιαίας «Η Μάχη», η οποία γράφει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ φρόντισε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα και το κυριότερο αφορούσε τη μη συνέχιση του απαράδεκτου συστήματος εγγυήσεων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Reaction Μάριος Σταύρου μιλά στην εφημερίδα για το μείζον θέμα των οδικών συγκρούσεων και σημειώνει ότι δύσκολα αλλάζουν οι παλιοί οδηγοί αλλά ότι οι νέοι σταδιακά γίνονται καλύτεροι οδηγοί. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι το «υπερόπλο» των Βρετανών είναι ένας πύραυλος υψηλής ακρίβειας που έχει τη δυνατότητα να χτυπά μικρούς και γρήγορα κινούμενους στόχους.

Η εβδομαδιαία “Ρεπόρτερ”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο κύμα διώξεων» ότι θα υπάρξουν σαρωτικές εξελίξεις στις έρευνες για την οικονομία και ότι αναμένεται σύντομα να προσέλθουν ενώπιον της δικαιοσύνης Βγενόπουλος, Μπουλούτας και άλλοι για τη Λαϊκή αλλά και Χλωρακιώτης και τουλάχιστον δύο άλλοι για το Συνεργατισμό και προβάλλει συνεντεύξεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζει την εκτίμηση ότι θα ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και δημοψηφισμάτων εντός του 2016. Αλλού ο “Ρ” προβάλλει ρεπορτάζ στις εσωτερικές του σελίδες για την ιστορία της Πλατείας Ηρώων.

«Ζώντας υπό το καθεστώς φόβου» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail” και γράφει ότι μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τις αρχές ότι η Κύπρος είναι ασφαλής για κατοίκους και επισκέπτες, οι κάτοικοι της περιοχής Ακρωτηρίου δηλώνουν ότι ζούνε με το φόβο μιας επίθεσης αντιποίνων. Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία η εφημερίδα προβάλλει την επίσκεψη χθες του Υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλλον στην Κύπρο και γράφει ότι ο κ. Φάλλον ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για Βρετανία και Κύπρο και ότι μόνο μέσω της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε άλλο της θέμα η “SM” αναφέρεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στη Λευκωσία και οι οποίες αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης ως και την Χαλκολιθική Περίοδο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: