Γιατί θέλει να μας “τρελάνει” ο αξιότιμος υπουργός Εξωτερικών




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αποφάσισε να μας «τρελάνει»… Εκτός αν παίζει ένα σοφό διπλωματικό παιγνίδι, το οποίο οι υπόλοιποι αγνοούμε ή απλά δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε.

Συχνά οι δηλώσεις του είναι υπεραισιόδοξες σε σημείο παρεξήγησης. Και την περασμένη Κυριακή «συνελήφθη» να βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος στην «Καθημερινή», για πρώτη φορά, έδειχνε να χάνει την αισιοδοξία του και να θέτει το θέμα στη σωστή του διάσταση: ότι θα λυθεί το Κυπριακό μόνο αν προχωρήσει σε σοβαρές παραχωρήσεις η κατοχική δύναμη. Αντίθετα, ο κ. Κασουλίδης έπλεε σε πελάγη αισιοδοξίας στη συνέντευξή του στον «Πολίτη».

Την περασμένη Πέμπτη, οι πολίτες που έβλεπαν στο Sigma και άκουγαν τον υπουργό Εξωτερικών πρέπει να έτριβαν τα μάτια τους. Δήλωσε ο κ. Κασουλίδης ότι δεν συμμερίζεται τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις κάποιων για λύση πριν ή εντός του 2016, αφού, όπως είπε, υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, ο πλέον υπεραισιόδοξος ήταν ο ίδιος, άρα πρέπει να αναφέρεται στον εαυτό του.

Η τελευταία αυτή θέση του κ. υπουργού είναι και η πλέον ορθή απ’ όλες όσες έκανε το τελευταίο εξάμηνο. Θα τολμήσω να καταγράψω ότι όλες οι προηγούμενες περιείχαν το στοιχείο της υπερβολής και έδιναν λάθος εικόνα στους πολίτες. Και επειδή ο κ. Κασουλίδης είναι ένας πολύ έντιμος άνθρωπος και πολιτικός, οι πολίτες δίνουν σημασία στα λόγια του. Θα έλεγα ότι ήταν και η αιτία για να παραπλανηθεί ο λαός τους προηγούμενους μήνες και να πιστέψει ότι για πρώτη φορά από το 1974 η λύση είναι μία γιάρδα… μακριά. Βεβαίως μιλάμε για την «όποια λύση» ώστε να τελειώνουν το εθνικό θέμα της Κύπρου, έτσι απλά για να κλείσει, υποβαθμίζοντας τις συνέπειες της υπαγωγής του νησιού κάτω από τη σφαίρα επιρροής των ισλαμοφασιστών της Τουρκίας. Μα πόση ανοησία «γεννά» αυτός ο τόπος;

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι η χώρα του μπορεί σε μερικές ημέρες να καταλάβει τη Ρωσία, φανταστείτε τι σκέφτονται για την Κύπρο. Είναι ουτοπία, για να μην υποθέσω οτιδήποτε άλλο, να πιστεύει κανείς ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και η Τουρκία θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους. Οι οποίοι (Τουρκοκύπριοι), πάνω απ’ όλα, διδάσκουν με τη συμπεριφορά τους την επιστήμη του οπορτουνισμού, αφού απολαμβάνουν τα «καλά» της κατοχής και τα οφέλη που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία και η συμμετοχή της στην Ε.Ε. Ναι, ομιλούμε για την Κυπριακή Δημοκρατία που παλεύουν να καταργήσουν οι κατακτητές και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πρέπει να κυριαρχούνται από απίστευτη βλακεία όσοι υποστηρίζουν ότι η λύση θα φέρει και την απελευθέρωση από τα δεσμά -στρατιωτικά και πολιτικά- της Τουρκίας. Και ο λόγος είναι απλός. Είναι στρατηγικός στόχος της Άγκυρας ο έλεγχος της Κύπρου.

Θα αναρωτηθείτε ποια λύση προτείνω… Παρά το γεγονός ότι δεν έχω γνώσεις υψηλής διπλωματίας -πώς είναι δυνατόν να συναγωνιστούμε τη σοφία των μανδαρίνων του υπουργείου των Εξωτερικών εμείς οι άσχετοι;- όταν ασχολούμαι με αυτά τα θέματα, καταφεύγω στους ειδικούς.

Χωρίς αμφιβολία αυτό που ονομάζουν μερικοί με ειρωνική διάθεση Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτό που κράτησε ζωντανή την Κύπρο μας. Είναι ένα οικοδόμημα που πολεμήθηκε από ξένους και ντόπιους, αλλά στάθηκε όρθιο. Οι σοβαροί διπλωματικοί παρατηρητές εισηγούνται (και στον κ. Αναστασιάδη) να μη βιάζεται. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι περισσότερο από κινούμενη άμμος. Και απαιτείται ακόμα λίγη υπομονή για να διαφανεί πού «θα καθίσει η μπίλια». Δεν λέω ότι η Τουρκία θα διαμοιραστεί, όπως ελπίζουν οι τοπικοί και μη «ψεκασμένοι». Αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις. Είναι στο κέντρο της νέας μορφής τρομοκρατίας, η οποία εξάγεται, μέσω των ευκολιών που προσφέρει η Τουρκία, στην Ευρώπη και την Αμερική. Δεν μπορεί να μην της αφήσει τραύματα αυτή η απαράδεκτη τακτική υποστήριξης του ISIS, όσο τυφλοί και αν είναι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος με τον κ. Αναστασιάδη έχει αναδειχθεί σε κρίκο όσων συμβαίνουν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και αυτό το επικροτούμε όλοι. Έχει κάνει συμφωνίες. Έχει αναλάβει δεσμεύσεις για το καλό της Κύπρου. Πώς θα διαγράψει όλα αυτά απλά για να επιβάλει την «όποια λύση» που απαιτεί η Τουρκία και εντελώς ανόητα υποστηρίζουν οι -εξαπατημένοι από τους Βρετανούς- αφελείς Αμερικανοί;

Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, το συμφέρον της Κύπρου -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- είναι να αποφύγει τη λύση που προωθείται από την Τουρκία με τη βοήθεια του Άιντα και των Βρετανών. Η λύση αυτή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού. Είναι τόσο απλό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ανακοίνωση για την επίτευξη «προκαταρκτικής συμφωνίας» του Ισραήλ με την Τουρκία δεν είναι μία θετική εξέλιξη. Κακά τα ψέματα. Είναι άκρως αρνητική και ενοχλητική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ελλάδα και θα αυξήσει τις πιέσεις των ξένων για την άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία -διότι η τρέλα του Ερντογάν θα μπορούσε να την ανατρέψει- θα επανιδρυθεί η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, πριν διακοπεί με βίαιο τρόπο το 2010, στόχευε επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι να απορεί κανείς πώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμπιστεύεται ξαφνικά τον ισλαμοφασίστα και αντισημίτη πρόεδρο της Τουρκίας. Τα στρατηγικά συμφέροντα προφανώς «αγιάζουν» τα μέσα…

WWW.PHILENEWS.COM, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: