Φωτογραφία και ποίηση «Στην έρημο της μνήμης»




«Υπάρχουμε μονάχα όσο μας θυμούνται, πέρα από τη ζωή και τον θάνατο». Ο λόγος του ποιητή Ζαχαρία Στουφή συνδέεται με τις φωτογραφίες του φωτογράφου Δημήτρη Θεοδόση, σε μια κοινή περιπλάνηση της ποίησης και της εικόνας στην κόψη της μνήμης.

Το κοινό τους εγχείρημα είχε παρουσιαστεί πριν από λίγους μήνες σε έκθεση και καταγράφηκε σ’ ένα μικρό, κομψό λεύκωμα με τίτλο «Στην έρημο της μνήμης» το οποίο παρουσιάζεται στις 18 του μηνός, ώρα 20.00 στις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» (Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια).

Σπαράγματα μνήμης από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, λειτουργούν συμπληρωματικά για την ποίηση του ενός και τη φωτογραφία του άλλου, σε ένα σύνολο ανοιχτό σε ερμηνείες και συνειρμούς για το θεατή. Προσωπικό και ταυτόχρονα οικουμενικό το οδοιπορικό τους αφαιρεί και συνθέτει, δημιουργώντας υποδοχείς για το βλέμμα και το συναίσθημα που επιτρέπουν στο θεατή να διεισδύσει τελικά στη δική του έρημο της μνήμης. Το έργο τους επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη ρήση του Λουίς Μπουνουέλ ότι «πρέπει να αρχίσεις να χάνεις τη μνήμη σου, ακόμα και μικρά της κομματάκια, για να συνειδητοποιήσεις πως η μνήμη είναι το βασικό συστατικό της ζωής μας».

Για το λεύκωμα «Στην έρημο της μνήμης» θα μιλήσουν στην εκδήλωση η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου και ο οπερατέρ- φωτογράφος Αντώνης Κασίτας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: