Ερντογάν: “Το λάθος του Ρώσου πιλότου ας μην καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία”




Οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας δεν πρέπει να επηρεαστούν από το «λάθος» ενός πιλότου, δηλώνει τώρα ο λέοντας της Τουρκίας», Ερντογάν.

«Δεν θέλαμε μια τέτοια εξέλιξη. Έγινε ένα λάθος εντός του εναέριου χώρου μας. Ποιος έκανε το λάθος; Όχι η ρωσική κυβέρνηση, βεβαίως. Ήταν οι πιλότοι αμελείς και δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους Ρώσους χειριστές του Su-24.

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι προειδοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος 10 φορές πριν το καταρρίψουν και πως δεν γνώριζαν ότι ήταν ρωσικό, καθώς ιδίου τύπου αεροσκάφη διαθέτει και η Συριακή αεροπορία.

Οι Τούρκοι πιλότοι, κατά τον Ερντογάν, ήταν υποχρεωμένοι να ενεργήσουν όπως ενήργησαν βάσει των υφιστάμενων κανόνων εμπλοκής. Τόνισε όμως πως «ένα λάθος» δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια τόσο λυπηρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία.

«Ένα περιστατικό, ένα λάθος του πιλότου που δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις δύο χωρών, ειδικά τις στρατηγικές τους σχέσεις. Αυτό μας λυπεί ιδιαιτέρως», είπε ο Ερντογάν και μοιραία αναρωτιέται κανείς αν δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι λόγοι του στο Αιγαίο από κάποιον Έλληνα πιλότο που θα ακολουθούσε τους κανόνες εμπλοκής απέναντι στο «λάθος» ενός αμελούς Τούρκου πιλότου που δεν ακούει τις προειδοποιήσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι έχει επαφές με γειτονικές χώρες ώστε αυτές να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες στη Ρωσία για να αμβλυνθεί η κρίση. «Δεν θέλουμε ένταση. Θέλουμε την συνέχιση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τη Ρωσία», είπε ο Ερντογάν και πράγματι μπορούν οι σχέσεις με τη Ρωσία να αποκατασταθούν αύριο το πρωί αρκεί να τολμήσει ο Ερντογάν να αλλάξει πολιτική στην Συρία.

http://www.hurriyetdailynews.com/pilots-mistake-mustnt-hurt-russia-turkey-ties-erdogan.aspx?pageID=238&nID=92474&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: