Έκθεση ζωγραφικής του Αξελού στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος




Το έργο του καλλιτέχνη που δημιούργησε το έμβλημα της Τράπεζας της Ελλάδος και έδωσε μορφή στα ελληνικά χαρτονομίσματα στις αρχές του περασμένου αιώνα, παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο: «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) -Ανάμεσα σε δύο κόσμους» που πραγματοποιείται στο Μουσείο της ΤτΕ.

Ο Μιχάλης Αξελός ήταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής τραπεζογραμματίων και νομισμάτων, καθώς εργαζόταν από το 1902 στην Εθνική Τράπεζα και το 1918 του ανατέθηκε ο σχεδιασμός των νέων τύπων χαρτονομισμάτων. Μέχρι τότε ο σχεδιασμός και η παραγωγή των ελληνικών τραπεζογραμματίων γινόταν σε άλλες χώρες. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου μετατέθηκε το 1928, ασχολήθηκε, εκτός από τα τραπεζογραμμάτια, και με οτιδήποτε άλλο απαιτούσε καλλιτεχνική επιμέλεια.

Όμως ο σημαντικός καλλιτέχνης, ο οποίος ανάμεσα στο πλούσιο ελεύθερο καλλιτεχνικό έργο του έχει φιλοτεχνήσει και το εντυπωσιακό ομαδικό πορτραίτο των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ολοκληρώθηκε το 1947, έχει διαστάσεις 180,5 x 371 εκατοστά και βρίσκεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος), δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Την έκθεση που παρουσίασαν σήμερα ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης, ο υπεύθυνος του Μουσείου Μάνος Κορδάκης, η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Παλιούρα και ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: