‘Ατακτη υποχώρηση; Συζητούν με τους δανειστές για εταιρείες που θα αγοράσουν “κόκκινα δάνεια”




H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ετσι, έγινε το πρώτο κρας τεστ για τα «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση του κουαρτέτου που αποτελείται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), με τον κ. Σταθάκη.

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση Σταθάκη-κουαρτέτου.

  1. Η δημιουργία του Διακυβερνητικού οργάνου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους
  2. Η ίδρυση ειδικής συντονιστικής γραμματείας
  3. Η δευτερογενής νομοθεσία για το νόμο Κατσέλη – με απλά λόγια οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν λεπτομερώς τις δόσεις

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση “Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους” και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Τα 13 προαπαιτούμενα

Έγγραφο στο οποίο περιγράφονται τα 13 προαπαιτούμενα που αξιώνουν από την Ελλάδα οι δανειστές, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης η Κομισιόν.

Το δεύτερο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή του 1 δισ. ευρώ εγκαίρως και όχι αργότερα από τις 18 Δεκεμβρίου.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Δημοσιονομικές και δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Οι ελληνικές Αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο

β)θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back (πλαφόν δαπανών) για τα νοσοκομεία

α)Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία

β)θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Μεταρρυθμίσεις του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ

5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από την εργαλειοθήκη (toolkit II) του ΟΟΣΑ

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

11) Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: