Ανοδικά κλείνει το 2015 για τις ευρωπαϊκές μετοχές




Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ολοκληρώσουν το 2015 με κέρδη που κατέγραψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα στα οποία ανήλθαν νωρίτερα φέτος καθώς οι αδύναμες τιμές εμπορευμάτων ασκούν πιέσεις στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραφαν αμφότεροι απώλειες 0,4%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι κλειστό λόγω αργίας, ενώ σε άλλες αγορές η συνεδρίαση αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια.
Οι τιμές του αργού μπρεντ παρέμεναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, με τις μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως η BP και η Total να καταγράφουν απώλειες.

Τόσο ο δείκτης FTSE όσο και ο γερμανικός DAX έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν τον Απρίλιο, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με υψηλή κατανάλωση εμπορευμάτων όπως τα μέταλλα και το πετρέλαιο.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησαν τις αγορές να περιορίσουν τις απώλειές τους, με τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταγράφουν για το 2015 άνοδο περίπου 10%.

Ωστόσο ο δείκτης FTSE έχει υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών του στην Ευρώπη και φέτος καταγράφει απώλειες περίπου 5%, εν μέρει λόγω του ότι οι μετοχές που σχετίζονται με τα εμπορεύματα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στη Βρετανία απ’ ό,τι στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο FTSE βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του Απριλίου. Ο γερμανικός DAX έκλεισε τη χρονιά κατά 13% περίπου χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του Απριλίου, ενώ η γαλλική αγορά επίσης βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα συγκριτικά με το υψηλό του Απριλίου.

Δημοσκόπηση του Reuters αυτό το μήνα προέβλεψε ότι ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα καταγράψουν άνοδο το 2016, δεν θα επιστρέψουν στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 2015.

Ο Ντάρεν Σίντεν από την Admiral Markets είπε ότι παρά τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν ακόμα για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις για τους επενδυτές συγκριτικά με τις αγορές ομολόγων.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν μάλλον να αποτελούν την καλύτερη μέσα από μια περιορισμένη γκάμα επιλογών», σχολίασε ο Σίντεν.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: