Ανάπτυξη 3% για τη Βουλγαρία, προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας




Η Βουλγαρία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις τις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015 στο 3,0% από το 2,0% προηγουμένως, με το δημοσιονομικό της έλλειμμα να αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,6% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Η βαλκανική χώρα, μια από τις φτωχότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρέπει να εμμείνει σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να προστατεύσει την ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ και να αποφύγει να τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από τις Βρυξέλλες.

“Από εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6-0,8% το φθινόπωρο του 2014, οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι τώρα φθάνουμε σχεδόν σε ανάπτυξη 3% για το 2015”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης.

Το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5-2,6% του ΑΕΠ φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,3% χάρη στα καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα.

“Τα έσοδα ήταν 2 δισεκ. λέβα (1,12 δισεκ. δολάρια) περισσότερα φέρος, κάτι που επιτρέπει στη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται από την ΕΕ και να αποφύγει την Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος”, δήλωσε ο Γκοράνοφ.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Σόφια, Βουλγαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: