Άλλες οι προτεραιότητες του Ομπάμα για τη Συρία, άλλες του Ερντογάν…




Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να νικήσουμε τον κοινό μας εχθρό, που είναι οι τζιχαντιστές, είπε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στον Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της κεκλεισμένων θυρών συνάντησή τους, στο Παρίσι. Ζήτησε εμφαντικά να τερματιστεί η αντιπαράθεση με την Ρωσία, ιδιαίτερα τώρα που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “συνεργάζεται” καλύτερα με τους Γάλλους, κυρίως, και τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσε η τουρκική πλευρά, βασικό θέμα ήταν η στήριξή στην Τουρκία την οποία επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Βέβαια, πρόκειται για τη γνωστή πάγια θέση της Αμερικής, όταν απέναντι βρίσκεται η Ρωσία του Πούτιν, διότι εάν π.χ. συμβεί κάτι παρόμοιο στο Αιγαίο η Ουάσιγκτον θα παίξει ρόλο “Πόντιου Πιλάτου”…

Οι παρακάτω πληροφορίες δόθηκαν από τον κ. Ερντογάν χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από την αμερικανική πλευρά:

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θέλει να μειώσει την ένταση και ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν, του απάντησε: “Έχετε δίκαιο, το είπα και στον Πούτιν, δεν υπάρχει κανένα όφελος να αυξηθεί η ένταση”.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες του για το Συριακό και εξέφρασε την ευχή η διαδικασία μετάβασης στη Συρία να γίνει με επιτυχία. “Στο Μπαϊρπουτσάκ δεν υπάρχει ισλαμικό κράτος. Εκεί είναι μια περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε, αξιολόγησαν με τον Μπαράκ Ομπάμα τις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί. “Έχετε δίκαιο, το είπα και στον Πούτιν, δεν υπάρχει κανένα όφελος να αυξηθεί η ένταση. Ας εργαστούμε μαζί για αυτό το θέμα”, ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα ανέφερε: «Συζητήσαμε για το πώς η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης, αναζητώντας ένα διπλωματικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος», είπε. Ηταν δε σαφής ότι ο εχθρός είναι οι τζιχαντιστές, όχι οποιοσδήποτε άλλος στην περιοχή: «Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το Ισλαμικό Κράτος και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα έθεσε το αμερικανικό αίτημα για κλείσιμο των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και θα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να συνταχθεί στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Νταβούτογλου: Η κρίση μετατρέπεται σε κρίση Τουρκίας – Ρωσίας λόγω της ρωσικής στάσης

Η Τουρκία δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της έντασης και της διαμάχης, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η χώρα του είχε υπερασπιστεί τον εναέριο της χώρο. “Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον ρωσικό εναέριο χώρο. Ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι που παραβιάστηκε”, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ενώ οι πρόσφυγες ρέουν στην Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουν τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου τους χώρου.

“Δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να γίνει τέτοιο επεισόδιο. Αν ο εναέριος χώρος της Τουρκίας δεν παραβιάστηκε συνειδητά, αν δεν υπάρχει εδώ σκοπιμότητα τότε και στην απάντηση της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα στόχος η Ρωσία. Να καθίσουμε να τα συζητήσουμε”, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας ότι παίρνει το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούν να κρύψουν με τέτοιους είδους κατηγορίες τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας. “Η κρίση με τη Συρία δεν είναι μια ρωσοτουρκική κρίση, ούτε και είναι μια κρίση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. “Αλλά λόγω της συνέχισης αυτής της στάσης δυστυχώς αυτή τη στιγμή η κρίση αυτή μετατρέπεται σε κρίση Τουρκίας – Ρωσίας”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: