Αφέθηκα στη μαγεία του Ροκφέλερ Σέντερ…




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Ψιλόβρεχε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα το βράδυ. Μετά από μια εκδήλωση, κάπου στο Μινττάουν του Μανχάταν, είπα να περπατήσω προς το Ροκφέλερ Σέντερ, όπου κάθε χρόνο στήνεται το πελώριο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Από κάτω βρίσκεται το παγοδρόμιο και το γλυπτό του Προμηθέα.

Στην 5η Λεωφόρο, κτήρια και βιτρίνες φημισμένων οίκων μόδας εντυπωσιάζουν με χιλιάδες ποικιλόμορφα εκθέματα, στολίδια, χρώματα και φώτα, μαζί με μελωδίες και ανθρώπους από κάθε σχεδόν γωνιά της Γης. Είναι σαν εκείνες τις εικόνες που αποδρούν από τα παιδικά μας παραμύθια.

Οι εκθαμβωτικές αυτές λάμψεις προσφέρουν την ψευδαίσθηση πως όλα κινούνται κανονικά μέσα στον χρόνο, τον τόπο και τη ζωή του καθενός μας.

Πως όλοι οι πολίτες του πλανήτη ξυπνάνε κάθε πρωί χωρίς να αλληλοσκοτώνονται, συνυπάρχοντας ειρηνικά.

Πως οι θάλασσες δεν ξεβράζουν πια πτώματα και στις στεριές χορεύουν και τραγουδάνε χωρίς ιδεολογίες του μίσους και του θανάτου.

Πως όλα τα παιδιά κοιμούνται τα βράδια χωρίς να πεινάνε και πως σε όποια χώρα κι αν ζουν, σε όποιο θεό κι αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη ζωή, στην τροφή, στο καθαρό νερό, στη σπιτική θαλπωρή, στη μόρφωση, στην ιατρική περίθαλψη, στο χαμόγελο και στο όνειρο.

Πως δεν υπάρχουν πια ισλαμικά κράτη που αποκεφαλίζουν, πολιτισμένα κράτη που βομβαρδίζουν, διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα που οδηγούν λαούς σε φτώχεια και απελπισία, αλλά ούτε και συνθήκες που αφήνουν ξανά τον ρατσισμό και τον φασισμό να ξαγρυπνούν στις γειτονιές μας.

Κοντεύουμε στο τέλος του 2015 και η ανθρωπότητα βιώνει συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούσαν παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γι’ αυτό, όσον και να παραπλανούσε το τοπίο στο Ροκφέλερ Σέντερ, αφέθηκα στη μαγεία του, νομίζοντας – έστω και για μια στιγμή– πως όλος ο κόσμος είναι μια γιορτή.

Το επόμενο βράδυ, όμως, παρακολούθησα το ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συνήλθα για τα καλά…

Με τέτοιες ακραίες απόψεις, χωρίς γνώση της Ιστορίας, χωρίς μνήμη και χωρίς αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας, το μέλλον γίνεται ακόμη πιο σκοτεινό.

The department store Saks Fifth Avenue is lit up across from the 83rd annual Rockefeller Center Christmas tree lighting ceremony in New York, New York, USA. EPA, PETER FOLEY
The department store Saks Fifth Avenue is lit up across from the 83rd annual Rockefeller Center Christmas tree lighting ceremony in New York, New York, USA. EPA, PETER FOLEY

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: