Τσίπρας: “Η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει δίκαιες λύσεις στο Κυπριακό”




Η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να βρούνε δίκαιες λύσεις χωρίς προστάτες και εγγυητές, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ είναι απαραίτητη τόσο για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας, όσο και για την ουσιαστική προώθηση των διμερών μας σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί και να επιτρέψει στις δύο κοινότητες να βρούνε δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου: ενός κράτους-μέλους της ΕΕ που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι μπορούν να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες τους για τη βελτίωση των διμερών τους διπλωματικών σχέσεων.

“Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας που, αν εδραιωθεί και βαθύνει, θα είναι προς όφελος των λαών μας και θα αλλάξει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή μας. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, καθώς και οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, στην Τουρκία και παλαιότερα στην Αγγλία και στην Ισπανία, αποδεικνύουν πόσο οι εξελίξεις στην περιοχή, μας επηρεάζουν όλους.

“Στην διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην επίλυση του Κυπριακού, στη διασφάλιση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην προώθηση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, απαιτείται πολιτική βούληση για γενναία βήματα, την οποία πρέπει να επιδείξουμε”, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είπε ότι η επίσκεψή του κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελεί ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές, να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η οικονομική μας συνεργασία, ο τουρισμός και το εμπόριο έχουν πολλαπλασιαστεί. Η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι το Αιγαίο πρέπει να αποτελεί μια θάλασσα ουσιαστικής επικοινωνίας και επαφών, μια θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης που το νομικό καθεστώς της θα προσδιορίζεται αποκλειστικά από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Άννα Αντρέου, ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: