Τον Φεβρουάριο στην ‘Αγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας




Τη δημιουργία δύο τεχνικών μηχανισμών και την πραγματοποίηση της τέταρτης συνόδου του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Φεβρουάριο στην Τουρκία, συμφώνησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη νέου, ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για τον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μπορεί να πει κάποιος ότι το ισόπαλο αποτέλεσμα αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Για την παράνομη μετανάστευση, είπε ότι «το πρόβλημα οφείλεται στον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την τρομοκρατία και τις επεμβάσεις στη Συρία».

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού συνεργασίας για να χτυπήσουμε το δίκτυο των διακινητών».

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα περί τεμένους στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία τεμένους στην Αθήνα για τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων, αλλά και των επισκεπτών ή των μεταναστών, πράγμα όμως που δεν σχετίζεται με τη Θράκη».

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στους σεισμούς που σημειώθηκαν προχθές στην Ελλάδα και την Τουρκία και είπε «λες και οι σεισμοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους για να υπογραμμίσουν την κοινή μοίρα της Τουρκίας και της Ελλάδας». Για τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δυο χωρών και είπε «το αποτέλεσμα δεν στενοχώρησε κανέναν, αφού ήταν ισοπαλία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα για συνεργασία «στον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές».

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες που στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το πρόβλημα στη Συρία οφείλεται σε ένα καταπιεστικό καθεστώς και μια τρομοκρατική οργάνωση», λέγοντας ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας. Να μη φορτώνει κανείς το βάρος αυτό στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι θύματα του ζητήματος αυτού».

Η διοίκηση της ακτοφυλακής στις δύο χώρες θα προχωρήσει, πρόσθεσε, σε συνεργασία και ανέφρε ότι είναι ανοιχτοί στην πρόταση της κ. Μέκρελ για τριμερή μηχανισμό μεταξύ της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας».

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: