Το ξεπάγωμα κεφαλαίων περνά από την Άγκυρα: Κατανόηση από Βερολίνο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση επαναφέρει μεν το θέμα του ξεπαγώματος ενταξιακών κεφαλαίων της, ωστόσο, από πλευράς της η Λευκωσία παραπέμπει στις υποχρεώσεις που θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει η Άγκυρας.

Το θέμα συζητήθηκε και στις χθεσινές συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Γερμανός αξιωματούχος επέδειξε απόλυτη κατανόηση στις θέσεις της Λευκωσίας. Σημειώνεται πως το θέμα αυτό συζητήθηκε και με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην Ισπανία, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ καθώς και πιο πρόσφατα στη Βαλέτα ( στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε.), η οποία επίσης αντιμετώπισε με κατανόηση τη στάση της Λευκωσίας.

Άλλωστε το θέμα αυτό με τα κεφάλαια δεν θα ανοίξει τώρα, αλλά το 2016 και μάλλον θα συνδεθεί με εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία. Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν ξεκάθαρα το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Άρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη».  Στην ατζέντα των επαφών του κ. Στάινμαϊερ, ψηλά όπως αναμενόταν ήταν το Κυπριακό. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να μεταφέρει τις εμπειρίες της χώρας του. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Έσπευσε να αναφέρει πως εάν χαθεί πιθανόν να μην επιστρέψει σύντομα. Ο κ. Στάινμαϊερ, είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών με τρεις τρόπους.

Πρώτο, το Βερολίνο είναι πρόθυμο να προσφέρει τις γνώσεις του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επανένωσης.

Δεύτερο, η παρουσία του στο νησί αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο φανερώνει, είπε, την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και επιδεικνύει ακόμη το μεγάλο της ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης.

Τρίτο, μπορεί να προσφέρει βοήθεια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, στηρίζοντας όσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι εξέτασαν νέους τομείς πιθανών συνεργασιών. Συζήτησαν ακόμη για τον τομέα της ενέργειας. Ο Ιωάννης Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό το φως και της μεγάλης ανακάλυψης ενεργειακών πόρων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, τον ενημέρωσε και για την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ενημερώθηκε και για την πορεία της οικονομίας. Στην ατζέντα ήταν η Τουρκία, η Συρία, οι επιθέσεις στη Γαλλία και η προσφυγική κρίση. Ο Γερμανός αξιωματούχος ήταν ως γνωστό στο γήπεδο την ώρα των εκρήξεων, παρακολουθώντας μαζί με τον Πρόεδρο Ολάντ, το φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας και μετέφερε την εμπειρία του στους συνομιλητές του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της ΕΕ για να μειωθεί ο κίνδυνος επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων. Ρωτήθηκε και για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας. Επί τούτου είπε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει από όλες τις χώρες να ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο. «Δεν νομίζω ότι θα είχε νόημα αν προσθέταμε σε αυτές τις 16 χώρες που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις ακόμη μια 17η». Πρέπει, συνέχισε, να καλύψουμε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο υπό αυτή την άποψη.

Παράπονα Ακιντζί στον Γερμανό ΥΠΕΞ επειδή παρέμειναν εκτός Ε.Ε.

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί ενημέρωσε τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ για τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Η συνάντηση, που έγινε στα κατεχόμενα, κράτησε 50 λεπτά και χαρακτηρίστηκε από τον Μουσταφά Ακιντζί ως χρήσιμη και θετική.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Στάινμαϊερ περισσότερο τον άκουγε. Ανέφερε ότι σημαντικοί Υπουργοί από δυτικές χώρες πραγματοποιούν επισκέψεις στην Κύπρο και υπενθύμισε τις επικείμενες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Στάινμαϊερ για τη διαδικασία και τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για λύση. Παρά το `ναι` των Τουρκοκυπρίων, είπε, στο δημοψήφισμα, εντούτοις η τ/κ κοινότητα παρέμεινε εκτός της ΕΕ. Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, απέδειξαν τη θέλησή τους για αυτό (την ΕΕ).

Οπως ανέφερε, είπε στον Γερμανό επίσημο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται με καλή θέληση για μια κοινά αποδεκτή συνολική λύση, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της ε/κ. Έδωσε, είπε, πληροφορίες στον κ. Στάινμαϊερ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των Τ/κ από την ΕΕ. Η βελτίωση των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τη Γερμανία θα συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Ανέφερε στον κ. Στάινμαϊερ ότι οι Τ/Κ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαδικασία ενώ είπε ότι ο Γερμανός Υπουργός τον προσκάλεσε στην Γερμανία ως εταίρο σε μια μελλοντική Κύπρο, ώστε η βελτίωση του διαλόγου με χώρες της ΕΕ να συνεισφέρει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν οι οικονομικές πτυχές μιας ενδεχόμενης λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το θέμα ηγέρθη αλλά όχι σε λεπτομέρεια. Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επανένωση της Γερμανίας είναι διαφορετικό θέμα από την Κύπρο αλλά οι εμπειρίες γύρω από αυτό είναι σημαντικές. Ανέφερε ότι ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη ιδιαίτερα στο περιουσιακό, εκφράζοντας την ευαρέσκεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας γι`αυτό.

Μετά τη συνάντηση ο Γερμανός Υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Οι επιθέσεις κατά Τ/Κ επηρεάζουν συνομιλίες

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στην σημερινή συνάντηση των ηγετών, είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο περιουσιακό. Για τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ, ο κ. Ακιντζί τις χαρακτήρισε απαράδεκτες και είπε ότι η “ε/κ κυβέρνηση” και ειδικότερα τα σχολεία, θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα σοβαρά. Οι μαθητές, είπε, ήταν εκτός σχολείου την ώρα μαθημάτων, όταν επιτέθηκαν στους Τ/κ. Στη συνέχεια, είπε, λέχθηκε ότι μέλη του ΕΛΑΜ συμμετείχαν στις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά. Τέτοια επεισόδια, είπε, δεν δίνουν καλό μήνυμα στην τ/κ κοινότητα και επηρεάζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η στάση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν θετική αλλά όχι αρκετή γιατί οι ένοχοι θα πρέπει να συλληφθούν και να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να τιμωρηθούν. Τέτοια μέτρα, είπε, θα πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, η δράση της ΕΟΚΑ άρχισε από μαθητές και είπε ότι τέτοια επεισόδια δεν πρέπει να μην λαμβάνονται σοβαρά γιατί η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στη ψυχολογία της κοινότητας. Δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά τέτοια επεισόδια ενώ εργαζόμαστε για λύση, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: