Το δράμα της οικονομίας: Οι δανειστές θεωρούν την “πολιτική λύση” αθέτηση της συμφωνίας




Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πλέον πολιτική λύση μετά το νέο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ενώ ταυτόχρονα καταβάλλει ύστατες προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Εurogroup, και με τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς να παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση.

Οι δανειστές θεωρούν την αναζήτηση πολιτικής λύσης ως υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τη συμφωνία του Αυγούστου, και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον είναι στο στάδιο της “διάγνωσης” ότι οδηγούμαστε και σε αθέτηση των συμφωνηθέντων.

Η συνάδελφος Σοφία Δήμτσα, μετέδωσε στο Mega ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε παρατηρηθεί σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών στα εισοδηματικά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για χάος και πραγματική διάσταση απόψεων στο θέμα των πλειστηριασμών και μόνο μερική προσέγγιση στις 100 δόσεις.

Το κύριο πρόβλημα στα “κόκκινα” δάνεια εγείρεται από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θεωρώντας ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το Προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πιο υποστηρικτικός όσον αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ η κ. Μέρκελ και ο κ. Γιούνκερ κράτησαν στάση… κατανόησης, με την Καγκελάριο να προσπαθεί να συνδέσει το ζήτημα με το προσφυγικό.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Tο Εuroworking group ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ετσι, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο σημερινό Εurogroup με ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το Euroworking Group προέτρεψε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων έτσι ώστε να συνεδριάσει εκ νέου μέχρι την Παρασκευή, ενδεχομένως ακόμη και δια ζώσης και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης όπως σήμερα.

Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών, με το χθεσινό Euroworking Group να επιβεβαιώνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, Αθήνας και εταίρων. Παρότι η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε χθες στις τηλεδιασκέψεις με νέα βελτιωμένη πρόταση, από τους εταίρους θεωρήθηκε και πάλι πολύ γενναιόδωρη.

Η νέα ελληνική πρόταση είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με 40% των πρώτων κατοικιών να μην προστατεύονται από τον νόμο από το 2016. Μάλιστα, το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που δεν θα προστατεύονται, σύμφωνα με τη νέα ελληνική πρόταση, θα αυξάνεται με τα χρόνια.

Και πάλι όμως αυτή η πρόταση δεν θεωρήθηκε πειστική, με τους εταίρους να τονίζουν ότι σκοπός της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς δεν είναι να πλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες αλλά να υπάρχει μία σοβαρή απειλή που θα πιέζει τους οφειλέτες να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ενώ το Euroworking Group βρισκόταν σε εξέλιξη, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ άμεση αποδέσμευση χρηματοδότησης, αλλά και ταχύτερη υλοποίηση του action plan Ευρώπης-Τουρκίας για να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Ελληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την κατανόησή του.

http://mignatiou.com/2015/11/den-spai-to-adiexodo-o-alexis-milise-me-giounker-merkel-ke-olant/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: