Το χαβά του ο Ερντογάν-Ζητά και πάλι “ζώνη ασφαλείας” στην Συρία




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της G20, το αίτημά του για τη δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” στη βόρεια Συρία.

“Να ανακηρύξουμε μια ζώνη εκκαθαρισμένη από τρομοκράτες, μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, να ρυθμίσουμε αυτό το θέμα” τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στην Άγκυρα. “Θα πρέπει να ληφθούν πιο ρεαλιστικά μέτρα για να βρεθεί μια λύση, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασής μας για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης”, επέμεινε.

Οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συναντηθούν την Κυριακή και την Δευτέρα στην Αττάλεια της Τουρκίας για να συζητήσουν διεθνή οικονομικά ζητήματα. Στην ατζέντα των συζητήσεων ωστόσο αναμένεται ότι θα βρεθεί το θέμα της Συρίας και η μεταναστευτική κρίση.

Η Τουρκία, που έχει υποδεχτεί στο έδαφός της 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, προωθεί με κάθε τρόπο εδώ και μήνες την πρόταση για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης που θα εκτείνεται από την Αζάζ μέχρι τη Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία. Στη ζώνη αυτή θα μπορούν να φιλοξενηθούν οι εκτοπισμένοι, εντός της πατρίδας τους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μία εβδομάδα κάνουν αναφορά σε μια ενδεχόμενη επέμβαση της Άγκυρας στο συριακό έδαφος, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), κάτι που η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποκλείσει επισήμως. “Χρειάζεται μια στρατηγική που να περιλαμβάνει μια αεροπορική επιχείρηση και στρατό στο έδαφος” δήλωσε την Δευτέρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. “Εάν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική, τότε η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει”, πρόσθεσε.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέκτησε στις πρόσφατες εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε χάσει πέντε μήνες νωρίτερα, κάτι που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να ενεργεί με περισσότερο κύρος στην περιοχή. “Το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου ήρε παντελώς την πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία και μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ισχυρότερα βήματα σε περιφερειακά ζητήματα”, είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: