Σωρεία σφαλμάτων οδήγησαν στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα




Μια αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη βόρεια πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο ήταν αποτέλεσμα “ανθρώπινων λαθών, αποτυχίας διαδικασιών και τεχνικών βλαβών,” μετέδωσε η αμερικανική εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς, αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμων που είχαν ενημερωθεί για έναν εσωτερικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα της διερεύνησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για το συμβάν θα ανακοινωθούν σήμερα, είπε το Πεντάγωνο.

Η επίθεση στις 3 Οκτωβρίου, την οποία η οργάνωση γιατρών ονόμασε έγκλημα πολέμου, κράτησε 30 λεπτά και έφερε το θάνατο σε τουλάχιστον 30 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 37, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα που δεν έχουν βρεθεί και θεωρούνται νεκρά. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά, καθώς και μη αναγνωρίσιμα πτώματα.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν αποτέλεσμα ενός “συνδυασμού συντελεστών”. Άλλοι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το αεροπλάνο που επιτέθηκε στο νοσοκομείο είχε σκοπό να βομβαρδίσει ένα άλλο συγκρότημα αρκετά μέτρα από το νοσοκομείο που θεωρούνταν βάση επιχειρήσεων των Ταλιμπάν, είπε η εφημερίδα.

Το “πλήρωμα δεν κατάφερε να βασιστεί στα όργανα του αεροπλάνου για να βρει το στόχο. Αντ’ αυτού, βασίστηκαν σε προφορικές περιγραφές της θέσης που μεταδίδονταν από στρατό στο έδαφος, αποτελούμενο από μεικτές δυνάμεις αμερικανών και αφγανών,” είπαν οι Τάιμς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για τον βομβαρδισμό, ενώ η MSF έχει απαιτήσει να διερευνήσει την επίθεση μια διεθνής ανθρωπιστική επιτροπή.

Χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Πίτερ Κουκ είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν από τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

SPUTNIK, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: