Σειρά τώρα στην Ελλάδα έχει το ασφαλιστικό




Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας με την παρουσίαση, που θα κάνει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου περιλαμβάνουν:

1. Τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, το χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους. Οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες για τους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία, με υψηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης. Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους τωρινούς και τους μελλοντικούς.

2. Τη μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές με στόχο την βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

3. Την καθιέρωση εθνικής σύνταξης, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα είναι περίπου 390 ευρώ. Από κει και πάνω το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου του κάθε ασφαλισμένου.

Υπό εξέταση είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σταδιακά έως το 2018, ώστε να περιοριστούν οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Το μέτρο αυτό βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: