Προς συμφωνία με τους δανειστές; “Χλωμό” ακόμα… Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα




Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πριν από λίγο την Βουλή ότι πιθανότατα το σχέδιο νόμου με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα κατατεθεί αύριο.

Γι αυτό και ορίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης (13:00) Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για μία συνεδρίαση την Πέμπτη. Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου κανένα από τα προωθούμενα νομοσχέδια δεν έχουν συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με τους δανειστές

Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα συνδέεται ευθέως με την αισιοδοξία που εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές ότι απόψε θα «κλειδώσει» η συμφωνία. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αν χρειαστεί, μπορεί να προλάβουν να φέρουν και να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή έως Πέμπτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και στα εναπομείναντα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές.

Οι διαπραγματεύσεις για τα βασικά ζητήματα, ολοκληρώθηκαν,πάντως, στις 05.00, τα ξημερώματα, σήμερα, χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, καθώς τα “αγκάθια” στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παραμένουν.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς θεσμών ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση οι οποίες και θα δοθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: