Πήρε σκυτάλη από Κόνινγκ: Ας προσέξει τους εντός και εκτός πρεσβείας συμβούλους η πρέσβειρα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι γύρευαν οι Τούρκοι ένστολοι στρατιωτικοί στη δεξίωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κυπριακή Δημοκρατία που δόθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία; Γιατί η πρεσβεία των ΗΠΑ θεωρεί πως θα πρέπει να τους προσκαλείς (δεν είναι η πρώτη φορά.) Κι εάν όντως, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε, προσκλήθηκαν και στο παρελθόν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, γιατί τώρα αυτό δημοσιοποιήθηκε και μάλιστα σε εφημερίδα της Τουρκίας, στην Μιλιέτ;

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Οι Τούρκοι ήθελαν, επέλεξαν να δοθεί δημοσιότητα και εύλογα διερωτάται κανείς γιατί το έχουν πράξει τώρα. Αφορά το Κυπριακό ή τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας που έχουν σκαμπανεβάσματα; Αναλαμβάνουν οι στρατιωτικοί δράση για γεφύρωση των διαφορών με τις ΗΠΑ, μέσω Κύπρου, καθώς διαπιστώνουν πως ο Ερντογάν, με τη συμπεριφορά του, ανατινάσσει γέφυρες;

Οι Αμερικανοί, ακόμη κι αν αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά δεν σημαίνει πως δημιουργείται κεκτημένο επειδή είναι επαναλαμβανόμενη μια πράξη. Θεωρούμε πως από τη στιγμή που έχουν αρθεί μερικώς οι περιορισμοί στη διακίνηση ένθεν και ένθεν του κατοχικού συρματοπλέγματος δεν είναι αναγκαίο να οργανώνουν χωριστή δεξίωση στα κατεχόμενα. Είναι ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς, το οποίο δηλώνει συνεχώς πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι διαπιστευμένη η πρέσβειρα.

Δυστυχώς, η κ. Kathleen A. Doherty έκανε κακή αρχή. Πήρε την σκυτάλη από τον προκάτοχό της, ο οποίος λίγο πριν φύγει ισχυρίσθηκε πως το Κυπριακό δεν είναι πρωτίστως θέμα εισβολής και κατοχής. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο, αμέσως μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί τη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική ηγεσία, ο πρέσβης ανήρτησε Twitter με το οποίο συνέδεσε την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία με τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Όσο καλών προθέσεων και να είναι η Πρέσβειρα, φαίνεται στα πρώτα βήματα της πως καθίσταται αιχμάλωτος της καθεστηκυίας τάξης που λειτουργεί στην πρεσβεία. Ας προσέξει λίγο τους εντός και εκτός πρεσβείας συμβούλους της (αντιστοίχως Αμερικανούς και ημεδαπούς) αν θέλει να κάνει καλά τη δουλεία της. Αυτή είναι η πρώτη δημόσια ενέργεια της πρέσβειρας που απασχολεί τα ΜΜΕ και δυστυχώς είναι αρνητική. Ας μην υπάρξει συνέχεια.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει πώς λειτούργησε σε προηγούμενες δεξιώσεις και ενέργειες της πρεσβείας των ΗΠΑ. Έκανε διαβήματα, διαμαρτυρόταν ή «κατάπινε» την πρόκληση; Τη στιγμή που πολυδιαφημίζει τα περί των συνεργασιών με τις ΗΠΑ και αναδεικνύει το στρατηγικό, γεωπολιτικό ρόλο της χώρας η Κυβέρνηση, πρέπει να εξηγήσει πώς λειτουργεί αυτή η σχέση. Αμφίδρομα ή μόνο στη λογική του δώσε, δώσε; Η Πρέσβειρα πρέπει επίσης να καταλάβει πως δεν μπορεί να προσκαλεί και να συναγελάζεται με τους ένστολους κατ’ εξοχήν εκπροσώπους της κατοχικής Τουρκίας και συνεχιστές της εισβολής και κατοχής και να παρουσιάζει την χώρα της ως αμερόληπτη στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: