Δημοκρατία και διαφθορά: Ο ενοχλητικός και οι επικίνδυνοι




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Εμπλουτίζουν την ανεκδοτολογία μας όσοι τις τελευταίες μέρες κάνουν διαλέξεις περί δημοκρατίας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα προβλήματα της Κύπρου και της πολιτικής ζωής, είναι ο Γιώργος Περδίκης και τα μικρά κόμματα. Ξεσαλώνουν οι αθεόφοβοι. Και προσωποποιούν ένα ζήτημα αρχής για τη δημοκρατία, που είναι η πολυφωνία.

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν είναι μόνο τον Περδίκη που στοχεύει, είναι όλα τα μικρά κόμματα για τα οποία θα λειτουργήσει ο ψίθυρος της χαμένης ψήφου, αλλά και όλες τις ομάδες που δημιουργούνται τελευταία και προσπαθούν να εκφράσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή της αποχής και της κομματικής απαξίωσης.

Αλλά, αυτά δεν τα συζητούν, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι το πρόβλημα της δημοκρατίας μας είναι το ότι ο Περδίκης κάνει θόρυβο δυσανάλογο του κομματικού μεγέθους του. Όμως, εκείνα που πραγματικά ζημιώνουν τη δημοκρατία είναι αθόρυβα.

Παράδειγμα: Την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της ΕΕ. Το κυπριακό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας. Συμπαθέστατος ο κ. Σαρίκας, αλλά δικάζεται στο κακουργιοδικείο κατηγορούμενος για μίζες. Έστω κι αν τελικά αποδειχθεί η αθωότητά του, αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος κι εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο. Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός;

Άλλο παράδειγμα: Πριν από μερικά χρόνια εντοπίστηκαν 56 εξώδικα πρόστιμα βουλευτών για τροχαίες παραβάσεις τα οποία δεν πληρώθηκαν, ούτε δικάστηκαν, διότι οι παρανομούντες βουλευτές επικαλέστηκαν την ασυλία τους. Υπάρχει άλλο Κοινοβούλιο στον κόσμο που τα μέλη του καταχρώνται τη βουλευτική ασυλία για να μην πληρώνουν πρόστιμα τροχαίας των 50 και 80 ευρώ; Μόνο ο Περδίκης βάζει κάθε τόσο ζήτημα να διασαφηνιστεί το καθεστώς ασυλίας.

Άλλο; Πόσες φορές συνεδριάζουν κοινοβουλευτικές επιτροπές και τα μέλη τους είναι εξαφανισμένα; Καλούν ιδιώτες και κρατικούς λειτουργούς, που αφήνουν τις δουλειές τους για να πάνε στη συνεδρίαση και οι ίδιοι δεν πάνε. Άλλος προτιμά την τηλεόραση, άλλος βαριέται… Μόνο ο Περδίκης είναι σε όλες τις επιτροπές, ακόμα και σ΄ εκείνες που δεν είναι μέλος. Το πρόβλημα δεν είναι τι κάνει ο Περδίκης έστω και μόνος του, αλλά τι ΔΕΝ κάνουν οι υπόλοιποι με τις κοτζάμ κοινοβουλευτικές ομάδες. Και είναι ενοχλητικό, που νομίζουν ότι επειδή ανήκουν σε μεγάλα κόμματα είναι εγγυημένα πιο ικανοί, πιο έξυπνοι και δημιουργικοί από τους «μικρούς» και δικαιούνται να είναι βλακωδώς υπερφίαλοι.

Προσωπικά, για να εξηγούμαστε, διαφωνώ σε πολλά με τον τρόπο που πολιτεύεται ο Γιώργος Περδίκης, κυρίως με το ότι μετέτρεψε το κίνημα της οικολογίας σε προσωπικό του κόμμα, αλλά αυτό είναι πρόβλημα των Οικολόγων δεν είναι της δημοκρατίας. Γι΄ αυτό, διαφωνώ πολύ περισσότερο με τους ανίκανους, ωραιοπαθείς, ξερόλες και λαϊκιστές, που μας φορτώνουν τα μεγάλα κόμματα και βγάζουν τις θητείες τους προσφέροντας στη δημόσια ζωή ένα μεγάλο τίποτα. Αυτό είναι το πρόβλημα του πολιτικού πολιτισμού μας κι όχι αν θα εκπροσωπηθούν στον ούτως ειπείν «ναό της δημοκρατίας» όσο το δυνατό περισσότερες ομάδες πολιτών.

WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: