Ισχυρισμός αντιπάλων του: Νέα ήττα του Άσαντ, έχασε στρατηγικής σημασίας πόλη




Σύροι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα την μοναδική πόλη που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ επί του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητοδρόμου που ενώνει το Χαλέπι με τη Χάμα, στη δυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ισλαμιστική οργάνωση Ζουντ αλ -Ακσα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν την πόλη Μόρεκ έπειτα από σφοδρή επίθεση», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Η πόλη Μόρεκ βρίσκεται βόρεια της πόλης Χάμα, επί του αυτοκινητόδρομου που είναι κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της δυτικής Συρίας, όπου ο συριακός στρατός, μαζί με τις εθνοφυλακές του καθεστώτος και την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων προσπαθούν να αποσπάσουν εδάφη από τις συριακές ανταρτικές δυνάμεις.

Η κατάληψη της πόλης αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς Άσαντ, αλλά και ήττα για Ρωσία και Ιράν που υποστηρίζουν τον Συριακό στρατό στις εκεί μάχες.

Την ίδια ώρα πάντως, αντιπροσωπεία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΕΣ) συμφώνησε να συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους στο Αμπού Ντάμπι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ωστόσο εκπρόσωποι τεσσάρων οργανώσεων που ανήκουν στον ΕΣΣ διέψευσαν την είδηση. Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik που μετέδωσε την πληροφορία επικαλείται συριακή πηγή. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός διέψευσε ότι αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε την Μόσχα.

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο, εκπρόσωποι 28 οργανώσεων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συναντηθούν με Ρώσους αξιωματούχους.

Reuters, Sputnik, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: