Μέρκελ: “Χώρα-κλειδί η Τουρκία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης”




Αν θέλουμε να φτάσουμε πάλι σε συντεταγμένες, νόμιμες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τότε απαιτείται μια συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

H Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην κατανομή, προκειμένου και η Ελλάδα να είναι βέβαιη ότι από τα Hotspots που θα δημιουργήσει οι εταίροι της θα πάρουν τους πρόσφυγες.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αντικατασταθεί η παρανομία από νομιμότητα.

«Όταν μιλούμε για διεθνείς προσπάθειες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Τουρκία είναι ένας εταίρος – κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στην απέναντι όχθη των εξωτερικών μας συνόρων και, αν ρίξουμε μια ματιά στους γείτονές της, είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία. Είναι δηλαδή χώρες τις οποίες είτε χρειαζόμαστε επειγόντως για την λύση της διένεξης στην Συρία είτε στις οποίες το Ισλαμικό Κράτος ήδη κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό του 2016 και πρόσθεσε ότι αφενός η Τουρκία, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, έχουν επωμιστεί αξιοσημείωτο βάρος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η καγκελάριος επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον μας» να καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, δηλαδή στην φροντίδα των προσφύγων.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: