Κάμερον: “Όλο και πιο πιθανό ότι το ρωσικό αεροσκάφος κατέπεσε από βόμβα”




Πιθανότατα βόμβα προκάλεσε την πτώση του ρωσικού Airbus, δήλωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, δικαιολογώντας την απόφασή του να σταματήσει τις πτήσεις βρετανικών αεροσκαφών πάνω από το Σινά.

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας βόμβας τρομοκρατών, όμως φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό συνέβη», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ χωρίς συνεννόηση μαζί της και παρά τις στενές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Η βρετανική απόφαση ελήφθη μονομερώς χωρίς να υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο παρά τις υψηλού επιπέδου επαφές που υπήρξαν μερικές ώρες πριν μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η Αίγυπτος απάντησε θετικά στις βρετανικές ανησυχίες και ενίσχυσε την ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ μετά τη συντριβή, το Σάββατο, του ρωσικού επιβατικού Airbus, παρόλο που δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για τα αίτια της καταστροφής, προστίθεται στη δήλωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι θα τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσει μαζί του τους βρετανικούς φόβους.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, από την πλευρά του, δήλωσε πως οι ερευνητές «δεν έχουν ακόμη απόδειξη που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους στο Σινά οφειλόταν σε έκρηξη βόμβας».

»Η υπόθεση έκρηξης βόμβας μέσα στο ρωσικό αεροπλάνο δεν βασίζεται σε γεγονότα και η Αίγυπτος επιμένει να είναι η έρευνα ακέραια και ενδελεχής ώστε να καταστεί δυνατό να τεκμηριωθούν τα γεγονότα στα μάτια ολόκληρου του κόσμου για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως», αναφέρει ο υπουργός Χόσαμ Καμάλ.

«Όλα τα αεροδρόμια της Αιγύπτου ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία ελέγχονται τακτικά από την αιγυπτιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και διμερείς ομάδες ελέγχου με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», διαβεβαιώνει ακόμη το υπουργείο.

Οι Βρετανοί, πάντως, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι πτήσεις το συντομότερο.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: