Καδής-ΠΣΕΜ καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων και συζήτησαν τρόπους μη επανάληψης στο μέλλον




Τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ την περασμένη Δευτέρα καταδίκασαν χθες από κοινού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ΠΣΕΜ, με τον Υπουργό Παιδείας να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέσα από το διάλογο ο οποίος θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Διαμόρφωσης των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, θα βρεθούν οι τρόποι ώστε οι εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους να οργανώνονται με ένα τρόπο ελεγχόμενο και με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάριο Προκοπίου, στην παρουσία και των Διευθυντών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Θέμα της συνάντησης ήταν τα επεισόδια βίας κατά Τ/κ της περασμένης Δευτέρας.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα της προηγούμενης Δευτέρας και αποτελεί κοινή θέση Υπουργείου και ΠΣΕΜ ότι τα γεγονότα αυτά σίγουρα προσβάλλουν και την κοινωνία, και το εκπαιδευτικό σύστημα ένεκα της εμπλοκής μαθητών, και φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα απ` αυτό που επιδιώκουν οι οργανωμένες εκδηλώσεις των μαθητών», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας.

«Καταδικάζουμε από κοινού και με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα αυτά», ανέφερε.

Ο Κώστας Καδής σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησαν με την ηγεσία της ΠΣΕΜ μέσα στην επόμενη περίοδο να συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους για αποφυγή στο μέλλον ανάλογων φαινομένων και ανάλογων περιστατικών.

«Ήδη στο τραπέζι του διαλόγου, από σήμερα, συζητήθηκαν κάποιες ιδέες», δήλωσε, αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί περαιτέρω νοουμένου ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαμόρφωσης των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, επιτροπή, η οποία, όπως υπενθύμισε βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των νέων κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία των σχολείων.

«Σε αυτή την Επιτροπή συμμετέχει και η ΠΣΕΜ και καλέσαμε τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ από την ερχόμενη Παρασκευή που θα είναι η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να συμμετέχουν συστηματικά», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από το διάλογο θα βρεθούν οι τρόποι ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να οργανώνονται με ένα τρόπο ελεγχόμενο και με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συνεχάρη τους νέους εκπροσώπους των μαθητών για την εκλογή τους και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα βρίσκεται πάντα σε συνεργασία μαζί τους και θα μελετά τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους. Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις της ΠΣΕΜ τόσο με τις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης όσο και με τον ίδιο τον Υπουργό, έτσι ώστε τα όποια ζητήματα απασχολούν τους μαθητές να συζητούνται σε βάθος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ζητήθηκε επίσης από την ΠΣΕΜ όπως υποβάλει υπόμνημα με αιτήματα και εισηγήσεις, υπόμνημα το οποίο, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός θα συζητηθεί με εποικοδομητικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Μάριος Προκοπίου δήλωσε ότι η ΠΣΕΜ καταδικάζει τα έκτροπα που έγιναν τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι πρόθεση της ΠΣΕΜ είναι να προτείνει κάποια μέτρα ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιους είδους επιθέσεις απέναντι σε Τ/κ».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η ΠΣΕΜ θα έχει μια καλή συνεργασία με το Υπουργείο, αναφέροντας ότι από την πλευρά της η ΠΣΕΜ θα προτείνει αλλαγές, καθώς αποτελεί καθήκον της να μετέχει στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην εκπαίδευση.

Αποχή 5 μελών της Γραμματείας της ΠΣΕΜ από τη συνάντηση

Πέντε από τα δέκα μέλη της της Γραμματείας της ΠΣΕΜ απείχαν από τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό παραπονούμενα, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον κ. Καδή και την οποία δημοσιοποίησαν, «για την αλλοίωση του αποτελέσματος στο καταρτισμό της ΠΣΕΜ και μετέπειτα για τον τρόπο εκδίκασης της ένστασης» και επαναλαμβάνοντας τη θέση τους «η σημερινή ηγεσία της ΠΣΕΜ είναι διορισμένη με παρανομίες και παρατυπίες και δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τους μαθητές, αφού δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη».

Μάλιστα επέκριναν το Υπουργείο για «μεγάλο, σφάλμα, αναγνωρίζοντας την παράτυπα εκλεγμένη ηγεσία, διχάζοντας τους μαθητές και αψηφώντας τους ίδιους τους κανονισμούς λειτουργίας», πληροφορώντας τον Υπουργό ότι έχουν αποστείλει εκ νέου επιστολή τόσο στην Επίτροπο Διοικήσεως και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με την οποία καταγγέλλουν την όλη διαδικασία.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση αυτή μερίδας των μελών της Γραμματείας της ΠΣΕΜ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι διεξήχθη μια εκλογική διαδικασία στην οποία υπεβλήθη μια ένσταση και πως το Υπουργείο ως όφειλε, διασφάλισε ότι αυτή η ένσταση εξετάστηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Αυτό ακριβώς έγινε. Κατά γράμμα. Ό,τι προβλεπόταν στη νομοθεσία έγινε. Συγκλήθηκε δηλαδή ένα δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο αξιολόγησε όλα τα δεδομένα σε σχέση με την ένσταση. Δεν συμμετέχει ούτε ο Υπουργός, ούτε η Γενική Διευθύντρια σε αυτό το όργανο, ούτε μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο ο Υπουργός να επηρεάσει τη λήψη της όποιας απόφασης. Το εν λόγω όργανο έχει συγκεκριμένη σύνθεση που προβλέπεται από τη νομοθεσία και έλαβε μια απόφαση», δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι «αυτή την απόφαση πρέπει όλοι να την σεβαστούν» καθώς, όπως εξήγησε, προέρχεται από ένα θεσμοθετημένο όργανο.

Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο κάλεσε τον οποιοδήποτε έχει ένσταση σε σχέση και με την απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου αν έχει τη διάθεση να προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Τηρήσαμε αυτό που προβλέπει η νομοθεσία και σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων», συμπλήρωσε, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Γραμματείας της ΠΣΕΜ κλήθηκαν να συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο από την στιγμή που αποφάσισαν να απέχουν το Υπουργείο δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να συμμετέχει στις εργασίες οποιουδήποτε οργάνου.

ΚΥΠΕ – Hλίας Μαυροκέφαλος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: