Εισήγηση για ενεργοποίηση απόδημου Eλληνισμού προς ενίσχυση Ελλάδας και Κύπρου




O Eπίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα Αποδήμων κ. Γιάννη Αμανατίδη ενώ ενωρίτερα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς με έμφαση στoν περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία με στόχο τον καθορισμό κοινών δράσεων μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδας.

Τονίστηκε συγκεκεριμένα ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο, ιδίως τώρα με τις κρίσιμες και δραμαικε΄ς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το συγκριτικό πλεονέκτημα των δύο χωρών ως σταθεροποιητικοί παράγοντες ενόψει γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Προς τούτο, αποφασίστηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής, για επεξεργασία του Προγράμματος Συνεργασίας και υποβολή εισηγήσεων για κοινές δράσεις, όπως και η αξιοποίηση της ομογενειακής νεολαίας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας και η αξιοποίηση του ελληνισμού της διασποράς στην προσέκλυση επενδύσεων με τη δημιουργία επιχειρηματικού φόρουμ.

Ακόμα, εξετάστηκε η συμμετοχή σε τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Κύπρου–Ελλάδας- Ισραήλ για την προώθηση εθνικών θεμάτων και συζητήθηκε το θέμα της καθιέρωσης της 20ης Μαίου ως ημέρας Ελληνοφωνίας και η επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Το απόγευμα, ο Προεδρικός Επίτροπος, ήταν εισηγητής στην συνεδρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Ελλάδα-Κύπρος: Συντονισμός πολιτικών και δράσεων για τους απόδημους» η οποία συγκλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων γενιών των ομογενών, ο κ. Φωτίου παρατήρισε πως τα εθνικά κέντρα πρέπει να προσέξουν να μην δρουν με πατερναλιστικό τρόπο, αλλά να αντιμετωπίζουν την κάθε κοινότητα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της. Δεν μπορεί, είπε, να ασκηθεί η ίδια πολιτική για όλες τις χώρες διαμονής όπου έχουμε ενεργή Ομογένεια, ούτε για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Πρέπει να είναι διαφοροποιημένη ανά τόπο και ανά θέμα, για να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Η προσέγγιση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να στοχεύει σε αναβάπτιση των αρχέγονων και αγνών ιδεωδών του Ελληνισμού, και έκανε ειδική αναφορά ακολούθως στο θέμα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς επίτευξη του στόχου της προσέγγισης της νεολαίας.

«Να μπούμε στο σπίτι του κάθε νεαρού Έλληνα της Διασποράς και να τον ευαισθητοποιήσουμε, έτσι ώστε να προχωρήσει από ένα ψυχρό “like” στο προφίλ ομογενειακής οργάνωσης στο facebook, σε ένα πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό», είπε ο Κύπριος Επίτροπος.

Ολοκληρώνοντας το διήμερο ταξίδι εργασίας του στην Ελλάδα, ο κ. Φωτίου, συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία υπό την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κα Μαρία Καλμπουρτζή.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: