Η “παθητική” στάση του ΔΝΤ: Γιατί το άφησαν στο σκοτάδι για τα στρες τεστ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές, όπως αυτές απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, προκάλεσαν την ολιγοήμερη αναβολή της αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος και κατ’ επέκταση της εκταμίευσης της δόσης που αναμένει η Αθήνα.

Ετσι, η προγραμματισμένη για χθες έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα, αναβλήθηκε για τα μέσα της εβδομάδας με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα καθυστέρηση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις. Υπολογίζεται να φτάσουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη και να αρχίσουν αμέσως τη συνεργασία τους με τους αρμόδιους υπουργούς

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει «παθητικά» στις διαδικασίες και σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή βρίσκεται «εν υπνώσει», από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε νέο πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο.

Το ζητούμενο για το Ταμείο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με την πηγή, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται με τους ρυθμούς που συμφωνήθηκαν και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, δεν είναι αφοσιωμένοι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας προφανώς ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να μετατεθεί για αργότερα. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τους όρους του, ότι η συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα προαπαιτεί εφαρμογή του Μνημονίου από την πλευρά της Ελλάδας, και γενναία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής του Ταμείου στη χρηματοδότηση χωρίς την αποδοχή των παραπάνω όρων, τόνισε η πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ταμείο επικρατεί εκνευρισμός για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το αίτημα του για την αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έχει αρμονική συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα του χρέους. Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό.

Εξάλλου, η Κάρολαϊν Ατκινσον, οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της συναδέλφου Κατερίνας Σώκου, στο Ινστιτούτο Petersen της Ουάσιγκτον, για τη σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους και την προτροπή του υπουργείου Οικονομικών στους Ευρωπαίους, είπε:

«Είμαι σίγουρη πως ότι είπε ο συνάδελφος από το υπουργείο Οικονομικών είναι σωστό. Το θεωρούμε σημαντικό και έχουμε πει ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά στο εσωτερικό, να αυξήσει τους φόρους για όσους μπορούν να τους πληρώσουν, κι επίσης ότι βγάζει νόημα να υπάρξει μία ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται για να αποφύγουμε μία πολύ δραματική δημοσιονομική προσαρμογή».

Σε άλλη ερώτηση, αν είναι ακόμη συστημικός κίνδυνος η Ελλάδα για την Ευρωζώνη, η κ. Ατκινσον απάντησε:

«Δεν θα έθετα έτσι την ερώτηση. Πιστεύω ότι κατά καιρούς η Ευρωζώνη αντιμετώπισε πολύ υψηλό συστημικό κίνδυνο και νομίζαμε ότι η ακεραιότητα (integrity) της Ευρωζώνης προσέφερε σημαντική υποστήριξη (important support) για όλη την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο Δευτέρα για να ακολουθήσουν, την Τετάρτη οι επικεφαλής. Το ΔΝΤ που ρωτήθηκε από το «ΕτΚ» δεν επιβεβαίωσε την αναχώρηση της κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου και τη συμμετοχή της στη διαδικασία της αξιολόγησης. Όμως άλλες πηγές επέμεναν ότι η επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου θα πάει μέχρι την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η πηγή τόνισε ότι αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα του ακυρώθηκε, ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός και υποβοηθητικός. «Τα στελέχη του προσπαθούν μεν να βοηθήσουν αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται και στη δυσάρεστη θέση να μην νομιμοποιείται η παρουσία τους», σημείωσε η ενημερωμένη πηγή.

Η ίδια πηγή περιέγραψε στο «ΕτΚ» ένα περιστατικό. Όταν τέθηκε το θέμα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, από μία στιγμή και μετά τα στελέχη του Ταμείου συνειδητοποίησαν ότι οι συνάδελφοί τους της ΕΚΤ και της Κομισιόν δεν τους συμβουλεύθηκαν καν για το μείζον αυτό ζήτημα. «Δεν κλήθηκαν καν να πουν τη γνώμη τους», τόνισε η πηγή. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει και μία αποστασιοποίηση του ΔΝΤ από τα δρώμενα στην Ελλάδα, καθώς γίνεται προσπάθεια να δισωθεί η υστεροφημία των αξιωματούχων του, που ασχολήθηκαν με την Ελλάδα και απέτυχαν. Ταυτόχρονα, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να επιθυμεί την ανανέωση της θητείας της, αν και κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την προεδρία στη Γαλλία.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: