Οι μακέτες και τα σχέδια του Καλατράβα για το ναό Αγίου Νικολάου NY στο Τελλόγλειο Ίδρυμα




Μακέτες, σχέδια, κατόψεις και φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα στάδια σχεδιασμού και δημιουργίας του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν” της Νέας Υόρκης από τον γλύπτη, αρχιτέκτονα και μηχανικό Santiago Calatrava παρουσιάζει, από σήμερα ως και τις 20 Δεκεμβρίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών και μετά την ολοκλήρωσή της μεταφέρεται και στη Θεσσαλονίκη.

Παλιός γνώριμος της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Τελλόγλειου Ιδρύματος (στους χώρους του παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2001 μεγάλη έκθεση, υπό τον τίτλο “CALATRAVA: Γλύπτης, Αρχιτέκτονας, Μηχανικός»), ο Σαντιάγκο Καλατράβα παρουσιάζει και στη Θεσσαλονίκη τρεις μεγάλες μακέτες, 20 σχέδια και υδατογραφίες, καθώς και τα προσωπικά του τετράδια και βιβλία σχεδίων όπου παρουσιάζονται τα διαφορετικά στάδια σχεδιασμού του της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».

Το κτίριο αποτελεί τοπόσημο, καθώς πρόκειται για τον εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάστηκε ως τόπος συγκέντρωσης για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ένας δημόσιος χώρος λατρείας, προσευχής, περισυλλογής και διαλογισμού.

Η ανοικοδόμηση του ναού αντικαθιστά τον προγενέστερο που καταστράφηκε την τραγική μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιαμόρφωσης της περιοχής του “Σημείου Μηδέν”. Πρόκειται για το μοναδικό μη κοσμικό κτίριο που είχε καταστραφεί ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: