Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οι επενδύσεις




Του Σίμου Αναστασόπουλου *

Αυτή τη στιγμή διαφαίνονται σημάδια προοπτικής ανάταξης της οικονομίας, χωρίς όμως να έχουν ακόμη ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων του 3ου Μνημονίου δημιούργησε συνειρμούς που διαταράσσουν τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη χώρα και επηρεάζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την γρήγορη άρση των capital controls, τουλάχιστον για τις επιχειρηματικές συναλλαγές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, παρατείνεται και ο χρόνος υλοποίησης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή των οποίων θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, με παράλληλη έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους, θα στείλει πολλαπλά θετικά μηνύματα στους διεθνείς επενδυτές. Θα επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της οικονομίας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την εμπλοκή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης και σταθερότητας της οικονομίας μας. Από τη σκοπιά των διεθνών αγορών, αυτό σημαίνει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία και την οικονομία και θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Το θέμα είναι ότι για να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του μνημονίου. Όπως και με τα προηγούμενα μνημόνια, το βάρος πέφτει στις δημοσιονομικές απαιτήσεις για να επιτευχθούν ισοσκελισμένα αποτελέσματα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν υφεσιακά αποτελέσματα.  Για να αντισταθμιστούν αυτά, χρειάζεται παράλληλα με το πρόγραμμα να τρέξουν και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε περιλαμβάνονται είτε όχι στο μνημόνιο, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και, τελικά, ανάπτυξη. Με δεδομένη τη βούληση του πρωθυπουργού να τρέξει ένα «παράλληλο πρόγραμμα με αναπτυξιακό πρόσημο» και την αναγκαία συνειδητοποίηση εκ μέρους της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την αναγκαιότητα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, παρουσιάζεται μια μοναδική- και τελευταία ίσως- ευκαιρία να προχωρήσουν όλες εκείνες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Δεδομένη επίσης είναι η κοινή πολιτική και εθνική αντίληψη ότι το κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι σήμερα η ανεργία και η συνεπαγόμενη απώλεια των εξειδικευμένων επιστημόνων, των ταλαντούχων νέων, που μεταναστεύουν για να κερδίσουν τα προς το ζην. Όχι μόνο η ανάπτυξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας και η εξ αυτής δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η με κάθε τρόπο διατήρηση της υπάρχουσας παραγωγικής βάσης και των θέσεων εργασίας που αυτή απασχολεί, θα έπρεπε να αποτελεί την κόκκινη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής.

Επομένως, η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο την προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό την επιβεβλημένη αντίδραση εμπρός στον κίνδυνο αποεπένδυσης που αναδύεται απειλητικά το τελευταίο διάστημα και θα έχει περαιτέρω συνέπειες στην αύξηση της ανεργίας. Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι τελευταίες έρευνες της ΚΑΠΑ Research και του ΣΕΒ, όπου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εμφανίζεται να σκέπτεται την αλλαγή έδρας.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη την αλλαγή του οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου και για το σκοπό αυτό συνεχίζει να αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα και να αναλαμβάνει και νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική, να παράγει προϊόντα που θα απευθύνονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, και να γίνει ελκυστική στους διεθνείς επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανεξάρτητου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα και θέτουμε σαν κεντρικό άξονα των δράσεων μας για το 2016 την «Ανάπτυξη και Απασχόληση».

Αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν και τα καίρια σημεία που θα εστιάσει το 26ο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνουμε, όπως κάθε χρόνο, στο τέλος Νοεμβρίου.

Επιπλέον, σε αυτό το καθιερωμένο και μεγαλύτερο οικονομικό συνέδριο στην Ελλάδα, προγραμματίζουμε φέτος την παρουσία αμερικανικών funds σε μια προσπάθεια να παρουσιασθεί ο σχεδιασμός για την πορεία της οικονομίας και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στη χώρα και, παράλληλα, να συντηρήσουμε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και να ακούσουμε τις απόψεις των επενδυτών για τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια.

* Ο Σίμος Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: