Αλέξης-Αχμέτ πάνε γήπεδο ενώ τα προβλήματα “καίνε”…




Με στόχο να… ανοίξει δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με την Aγκυρα -έναν από τους παράγοντες-κλειδιά στην εξελισσόμενη προσφυγική κρίση- μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις… κερκίδες με τον Νταβούτογλου: Οπως έγινε γνωστό, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ την ίδια ημέρα θα παρακολουθήσει μαζί με τον Αχμετ Νταβούτογλου τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Τουρκίας – Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Εθνος, την επομένη ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Τούρκος ομόλογός του κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί και με τον κ. Ερντογάν. Θα περάσει βεβαίως και από το Μαυσωλείο του σφαγέα των Αρμενίων και των Ποντίων Κεμάλ Ατατούρκ

Διαπραγματευτικό χαρτί: Στην ατζέντα των συνομιλιών του Αλ. Τσίπρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία θα βρεθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις “με έμφαση στο Προσφυγικό” και οι διμερείς σχέσεις.

Η Αθήνα θέλει να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφού, κατά γενική ομολογία, η Αγκυρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι. Αλλωστε, πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και σε τουρκικό έδαφος.

Δεδομένων των συνεπειών που προκαλεί η προσφυγική κρίση, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι μέχρι στιγμής η Αγκυρα αξιοποιεί το Προσφυγικό σαν διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους Ευρωπαίους – και όχι μόνο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: