Τσίπρας: “Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης στο προσφυγικό”




«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ντροπή και για τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής. Όπως τόνισε, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, υπάρχουν τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι’ αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές.

«Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, μία σύνοδο που είχε τις χώρες του διαδρόμου των προσφυγικών ροών και τις χώρες κατάληξης, έλειπε μία κρίσιμη χώρα, η Τουρκία, γιατί δεν είχαμε τη χώρα-πόρτα που ανοίγει και μπαίνουν οι ροές στον διάδρομο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε αυτήν τη σύνοδο, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει και την τιμή, με τη στάση της, να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Όπως πρόσθεσε, οι δραματικές διαστάσεις του προβλήματος δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μίας χώρας, για να το διαχειριστεί μόνη της.

«Επισημάναμε ότι είναι πρώτιστη ανάγκη το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ευρώπη με την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα η ΕΕ κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, αλλά αυτή την ώρα κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να οργανώνει και να συντονίζει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επανεγκετάστασης, δηλαδή να γίνονται αυτές οι διαδικασίες, τόσο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, όσο και από την ίδια την Τουρκία. «Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συντονισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα μπορέσουμε αυτή την κρίση να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αν υιοθετήσουμε μία στάση φοβική», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα και ως κοινωνία, αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας και να ρίχνουμε την ευθύνη στο διπλανό».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια στιγμή καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του προσφυγικού».

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ζητήσει στις αμέσως επόμενες συνόδους τη ρητή καταδίκη της επιλογής των τειχών, των φρακτών από χώρες-μέλη της ΕΕ, στους πρόσφυγες, είπε, επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ευρώπη πιέζεται, τούτη την ώρα, από κυβερνήσεις που υιοθετούν- εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται από την εσωτερική κοινή γνώμη, μία στάση φοβική, μία στάση που θέλει να πετάξει την ευθύνη στη διπλανή χώρα. Κι αυτή η πίεση, μεταφράστηκε λεκτικά σε μία απόφαση που υιοθετούσε τη λογική που έλεγε με δυο λόγια ότι σιγά-σιγά πρέπει όχι απλώς να ελέγχονται οι ροές, αυτό είναι θεμιτό, αλλά να αρχίσουν να αποκλείονται οι ροές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, για όσους υιοθετούν τη λογική να υψωθούν τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στη δικιά μου αντίληψη, από μία αριστερή οπτική, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, που χώριζε τον ίδιο λαό. Και σήμερα, αυτό το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα για να μην περάσουν από τα σύνορά τους οι πρόσφυγες».

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: