Τρέμει το κουρδικό κόμμα ο Ερντογάν και κλιμακώνει την κριτική του




O ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την κουρδική μειονότητα της χώρας να μην υποστηρίξει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, καθώς κατηγορεί αυτό το κόμμα ότι είναι συνεργός των Κούρδων ανταρτών.

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες ολόκληρης της περιοχής. Εάν δε δώσετε ένα μάθημα την 1η Νοεμβρίου σε εκείνους που στηρίζονται σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK), πότε θα το κάνετε;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Άγκυρα.

«Είχαν το θράσος να μιλήσουν για ειρήνη (…) για εσάς η ειρήνη είναι το αιματοκύλισμα» προσέθεσε ο ίδιος κατηγορώντας, χωρίς να το κατονομάζει, το HDP.

Εδώ και εβδομάδες, ο Ερντογάν κατηγορεί το κουρδικό κόμμα ότι είναι «συνεργό» του PKK, που από τον Ιούλιο έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας. Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί ή στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις απάντησαν εξαπολύοντας βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποσχέθηκε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν ως αντίποινα και μετά τις εκλογές, «όσο η τρομοκρατική οργάνωση δεν παραδίδει τα όπλα μια για πάντα και δεν αποσύρεται από την Τουρκία».

«Αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων μετά την 1η Νοεμβρίου» διαβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο PKK και στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή ενδεχομένως στις ακροαριστερές οργανώσεις της Τουρκίας.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: