Θετικός ο συσχετισμός για την Κύπρο στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Χωρίς το περυσινό δράμα και χωρίς την ύπαρξη ανθυποψηφίων, η εκλογή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη διετία 2016-2017 ήταν απλά διαδικαστική υπόθεση.

Η Αίγυπτος με 179 ψήφους, η Ιαπωνία με 184, η Σενεγάλη με 187, η Ουκρανία με 177 και η Ουρουγουάη με 185, εξελέγησαν για να αντικαταστήσουν από την 1 Ιανουαρίου το Τσαντ, τη Χιλή, την Ιορδανία, τη Λιθουανία και τη Νιγηρία στο 15μελές Συμβούλιο.

Πέρυσι, για την εκλογή των δύο μελών της Ομάδας «Δυτικής Ευρώπης και άλλων» – των οποίων η θητεία λήγει του χρόνου – απαιτήθηκαν πολλαπλές ψηφοφορίες, μέχρις ότου τελικά η Νέα Ζηλανδία με την Ισπανία αποκλείσουν την Τουρκία. Τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη στο Σ.Α. είναι η Αγκόλα, η Μαλαισία και η Βενεζουέλα.

Διπλωματική πηγή χαρακτηρίζει θετική για την Κύπρο τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διασφαλίζοντας ακόμη μία χρονιά ομόφωνης υιοθέτησης των ψηφισμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημείωσε ιδιαίτερα την παρουσία της Αιγύπτου, χώρας που τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και εξαιτίας της στάσης της δεν έχει εκδοθεί ψήφισμα από την υπουργική σύνοδο της Ισλαμικής.

Σε σχέση με την εκλογή της Ουκρανίας, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν αποφασισμένη τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα και η Ρωσία δεν επιθυμούσε – μέσω φιλικών της χωρών – να χαλάσει το κλίμα στην Ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης. Πάντως, θεωρείται βέβαιο πως η παρουσία της στο Σ.Α. θα προκαλεί εντάσεις με τη Μόσχα, σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

 ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, HΠΑ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: