Τασούλα Χατζητοφή: «Ανάγκη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς»




Καθώς η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να λεηλατείται και να καταστρέφεται συστηματικά, η Τασούλα Χατζητοφή ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Walk of Truth (WoT) κλήθηκε να μιλήσει για την «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά του Παράνομου Εμπορίου Τέχνης» σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στην Ουάσινγκτον στις 22 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Goethe-Institut και το European National Institutes of Culture (ENIC).

Απευθυνόμενη σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς προϊστάμενους σε άμεσα ενδιαφερόμενους οργανισμούς, η Χατζητοφή μοιράστηκε το ταξίδι της από πρόσφυγας σε μια ιδρύτρια ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας παρακολούθησης και αναφοράς τέτοιων εγκλημάτων με την ονομασία Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW).

Έχοντας εμπειρία τριάντα χρόνων σε περιπτώσεις λεηλασίας και επαναπατρισμού κλεμμένων θησαυρών από την πατρίδα της, η Χατζητοφή μίλησε για την επιθυμία της να μοιραστεί τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την Κύπρο με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στην ιστορική Ουάσινγκτον με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά η οποία συμβολίζει την ελευθερία στον κόσμο, τη στιγμή που εκατομμύρια προσφύγων εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της για να υπενθυμίσει στη συνέχεια την απώλεια του σπιτιού και της ταυτότητας της στην Αμμόχωστο το 1974. «Δεν ονομαζόμουν πλέον Τασούλα Χατζητοφή, αλλά πρόσφυγας».

Η Χατζητοφή προέτρεψε όλους να αναγνωρίσουν τη λεηλασία και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. «Δεν χάνουμε μόνο τα σπίτια μας, αλλά και τα μνημεία, τους χώρους λατρείας και τα ιστορικά αξιοθέατα. Και, είστε αναγκασμένοι να δείτε, όπως και εγώ, αρχαιότητες που λεηλάτησαν από τη χώρα σας, να πωλούνται σε οίκους δημοπρασιών ή παράνομα από εμπόρους τέχνης.»

Μιλώντας για την καταστροφή των αμέτρητων αρχαιολογικών χώρων στην Παλμύρα- Συρία, καθώς και την Υεμένη, όχι από τρομοκράτες, αλλά από καλά οργανωμένους στρατούς, η Χατζητοφή έκανε έκκληση για καλύτερο συντονισμό και εκσυγχρονισμό των νόμων και των αρχών επιβολής του νόμου. «Και αυτός είναι ο ρόλος που επιδιώκει το WoT,» είπε η κα Χατζητοφή.

«Το WoT πιστεύει ότι η μάχη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των παγκόσμιων πολιτών, των προσφύγων και των μεταναστών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μετατραπούν σε ειρηνικούς πολεμιστές που χρησιμοποιούν τη γνώση τους για τα μνημεία, τους θησαυρούς τέχνης και τις αρχαιότητες και να αναφέρουν τις καταστροφές, ανώνυμα, μέσω τηλεφωνικής γραμμής που προσφέρει το CCWW. Η Χατζητοφή κατέληξε αποκαλύπτοντας τα φιλόδοξα σχέδια του WoT για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης με τη συμμετοχή του κοινού.

«Προτείνουμε τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας Πολιτιστικού Εγκλήματος Παρακολουθήσεων σε όλο τον κόσμο (CCWW), η οποία θα επιστρέψει τη δύναμη στα χέρια των ανθρώπων των οποίων οι πατρίδες καταστρέφονται μετατρέποντας τους σε παγκόσμιους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Η CCWW παρέχει την ευκαιρία στους ανθρώπους να προσφέρουν συμβουλές για θύματα εμπορίας αρχαιοτήτων, με την εγγύηση της ανωνυμίας για απόλυτη παροχή των πληροφοριών», είπε, εξηγώντας ότι το WoT έχει ένα ευρύ φάσμα επαφών σε διάφορους τομείς, νομικούς, εμπειρογνώμονες και ειδικούς στην αυθεντικότητα προέλευσης έργων τέχνης.
«Μέσα από το CCWW, ελπίζουμε να μετατρέψουμε αυτούς που αισθάνονται αβοήθητοι βλέποντας την καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς σε παράγοντες θετικής αλλαγής,» κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: