“Τα έχουν παίξει οι Τούρκοι”… Συριακά τα …ρωσικά αεροπλάνα;




Δύο ενδεχόμενα μελετά η Άγκυρα σε σχέση με τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορά της με την Συρία, εξαιτίας του ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στις παραβιάσεις δεν είχαν σύμβολα κανενός κράτους. Οι μελέτες αυτές γίνονται ενώ ήδη η Ρωσία έχει καλέσει την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής εφημερίδας “Μιλλιέτ” η Άγκυρα έχει αμφιβολίες σχετικά με τις παραβιάσεις γι αυτό και μελετά δύο ενδεχόμενα:

Πρώτον, τα πολεμικά αεροσκάφη να είναι συριακά τα οποία έχει αγοράσει πρόσφατα η Συρία από τη Μόσχα. Ενδεχομένως πάλι να είναι συριακά και να έχουν αφαιρεθεί τα εθνικά σύμβολα από το καθεστώς Άσσαντ.

Δεύτερον, η Ρωσία να θέλει να δοκιμάσει την Τουρκία με τα MIG29 και στην περίπτωση επεισοδίου να πει `δεν ήταν δικό μου το αεροσκάφος`.

Πάντως εκτιμάται πως ακόμη και συριακά να είναι τα αεροσκάφη, το καθεστώς Ασσαντ κάνει τις παραβιάσεις αντλώντας δύναμη από την παρουσία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ειδικούς επί στρατιωτικών θεμάτων οι οποίοι μίλησαν στη “Μιλλιέτ” η Ρωσία έχει στις δυνάμεις της 254 MIG29, ενώ η Συρία 46. Στο παρελθόν στα πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνταν κόκκινα αστέρια αλλά το 2008 αφαιρέθηκαν και στη θέση τους υπάρχει η σημαία της Ρωσίας.

Και τρίτη παραβίαση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Και τρίτη παραβίαση έγινε στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έπειτα από τις δύο παραβιάσεις από ρωσικά αεροσκάφη το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στις 5 Οκτωβρίου ένα MIG29 με άγνωστη εθνική ταυτότητα, κλείδωσε στο ραντάρ του για 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα οχτώ τουρκικά F16 τα οποία έκαναν περιπολία στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι για 4 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα πυραυλικό σύστημα εγκατεστημένο στη Συρία παρενόχλησε τα πολεμικά τουρκικά αεροσκάφη.

Από τις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει πάρει θέση απέναντι σε αυτά και θα λάβει οπωσδήποτε και από δω και τώρα. “Επειδή μια επίθεση εναντίον της Τουρκίας είναι επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. Σχετικά με αυτό το θέμα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι γνωστή, αλλά η Ρωσία θα χάσει πολλά αν χάσει τους φίλους της όπως είναι η Τουρκία με τους οποίους έκανε συνεργασία σε πολλά θέματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: