Ρωσία: “Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, παρά τις αντιθέσεις στην Συρία”




Η Ρωσία επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

“Όσο για τις επιχειρήσεις των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, οι ενέργειές μας για την υποστήριξη της διάσωσης της Συρίας συμβάλλουν στην διασφάλιση της σταθερότητας και την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή των τούρκο-συριακών συνόρων”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τα οικονομικά συμφέροντα Ρωσίας – Τουρκίας είναι μεγάλα και στενά συνδεδεμένα. Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει το “κακό” παιδί της Δύσης Ερντογάν, για την προώθηση των ενεργειακών της σχεδιασμών στη νότια Ευρώπη.

Από την άλλη οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να ανεβάσουν τον κύκλο εμπορικών συναλλαγών τους στα 100 δισ. δολάρια, μέχρι το 2020. Επίσης η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, στη Μερσίνα, έργο ύψους 20 δισ. δολαρίων, ενώ έχει υποβάλει σχέδια για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και δεν θα θυσιαστούν εύκολα και από τις δύο πλευρές, εκτός αν η κατάσταση στην Συρία φτάσει στα άκρα, ή υπάρξει κάποιο πολύ σοβαρό γεγονός.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: