Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή – Ο Ντανιέλ Σκιόλι ο πιθανότερος νικητής




Οι Αργεντινοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Ντανιέλ Σκιόλι ή τον συντηρητικό Μαουρίτσιο Μάκρι, έπειτα από 12 χρόνια προεδρίας του Νέστορ και της Κριστίνα Κίρχνερ.

Ο 58χρονος Ντανιέλ Σκιόλι, που υποστηρίζεται από την απερχόμενη πρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ και τον αριστερό συνασπισμό της, το Μέτωπο για τη Νίκη (FPV) είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Σκιόλι προηγείται σχεδόν δέκα μονάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Μαουρίτσιο Μάκρι, του 56χρονου δημάρχου του Μπουένος Άιρες από το 2007.

Ο μελλοντικός πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο σε περίπτωση που συγκεντρώσει το 45% των ψήφων, ή μόνο το 40% εάν η διαφορά με τον δεύτερο υποψήφιο είναι 10 μονάδες. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου, και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της νοτιοαμερικάνικης χώρας.

Τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, ο Σκιόλι με ποσοστό 39% των ψήφων προηγήθηκε του Μάκρι (30%) και του 43χρονου Σέρτζιο Μάσα (20%), δικηγόρου, βουλευτή και πρώην στελέχους της κυβέρνησης Κίρχνερ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Σκιόλι παρουσιάζεται ως κεντρώος, λάτρης του διαλόγου και άνθρωπος της συναίνεσης, αντίθετα με την Κριστίνα Κίρχνερ η οποία κυβέρνησε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της με έναν συγκρουσιακό τρόπο, συγκεντρώνοντας τις εξουσίες.

“Δεν προτείνω καμία επανάσταση. Θα διατηρήσω αυτό που πρέπει να διατηρηθεί, θα αλλάξω αυτό που πρέπει να αλλάξει και θα διορθώσω αυτό που πρέπει να διορθωθεί με τον δικό μου τρόπο”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Σκιόλι, κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, μιας εκλογικής περιφέρειας μεγέθους ενός κράτους όπως η Ιταλία, που συγκεντρώνει σχεδόν το 40% του εκλογικού σώματος, με 16 από τα 41 εκατομμύρια Αργεντινούς.

Από την πλευρά του, ο Μάκρι απορρίπτει την πολιτική των Κίρχνερ. Αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του και ανακοίνωσε τη διατήρηση ορισμένων κοινωνικών παροχών που χορηγούνταν επί προεδρίας των Κίρχνερ, μέτρα φιλολαϊκά για την πλειοψηφία των Αργεντινών. Υποστηρικτής της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, ο Μάκρι επικρίνει την οικονομική πολιτική των Κίρχνερ, κυρίως τον προστατευτισμό και τη νοοτροπία των επιδομάτων και των επιδοτήσεων. Έχει τη στήριξη των επιχειρηματικών κύκλων.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: