Ομήρου: Ο ελληνισμός της Κύπρου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη σωτηρία του




O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου συνεχάρη την άλκιμη νεολαία της Πάφου αλλά και τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας όπως και τους εθνοφύλακες και τους έφεδρους για την άρτια χθεσινή τους εμφάνιση, δηλώνοντας πως ο ελληνισμός της Κύπρου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την σωτηρία του.

Ο κ. Ομήρου που δέχτηκε το χαιρετισμό της παρέλασης από εξέδρα στην είσοδο του Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, πλαισιούμενος από τους επισήμους – εκπροσώπους των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πάφου, ανέφερε πως το ανέσπερο φως της 28ης Οκτωβρίου 1940, καταυγάζει την πορεία μας και οριοθετεί τον δρόμο της σωτηρίας μας.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η Κύπρος που εξακολουθεί να σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου για 41 τώρα χρόνια πρέπει να εμπνέεται από το έπος του 1940, για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται εθνική ομοψυχία, και εθνική λαϊκή ενότητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε πως όπως και το 1940 , ο ελληνισμός της Κύπρου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την σωτηρία του, με αγωνιστικότητα, με εμμονή στο δίκαιο του αγώνα μας, χωρίς υποχωρήσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υπονόμευση την φυσική του και εθνική του επιβίωση, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε ένα δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον, κατέληξε.

Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα – Διγενή με τη συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτηρίων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σπουδαστών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παλαιών Πολεμιστών, μελών σωματείων και άλλων φορέων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Πρωτίστως τελέστηκε θεία δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των εκπροσώπων των Αρχών της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Πέτρου.

Μετά τη δοξολογία, τελέστηκε στη Στήλη της 28ης Οκτωβρίου, στην ομώνυμη πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο, επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των πεσόντων κατά το Έπος του 1940, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, απέδωσε τιμές.

Το πρωί στις 06:30 , μετά τις κωδωνοκρουσίες και το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο. Στην έπαρση της σημαίας συμμετείχε και η φιλαρμονική ενώ αποδόθηκαν τιμές , από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ με την ανοικτή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, που παραθέτουν στις 7.00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου και η Εθνική Φρουρά.

ΚΥΠΕ – Κική ΠερικλέουςΠΑΦΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: