Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και επεσήμανε σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση ότι «χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι η πρόοδος είναι εφικτή».

«Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε και υποστήριξε πως αν η Ελλάδα αποχωρούσε, θα ακολουθούσε στην συνέχεια κι άλλη χώρα.

«Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα με υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, θα έφευγε από το ευρώ. Ήταν θέμα αλληλεγγύης. Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε», τόνισε.

Σύμφωνα με την Ημερησία, κ. Ολάντ σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε.

«Στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι», είπε.

Ενώπιον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν πολλοί δρόμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακάμψουμε τις δυσκολίες, να κάνουμε μία αναδίπλωση».
Στη Δημοκρατία, εξήγησε, μας επιτρέπεται να διαλέξουμε κάτι, το οποίο οι άλλοι δεν θα επέλεγαν.

Ο κ. Ολάντ έκανε ειδική μνεία και στην αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του. «Δεν ακούω συχνά τέτοια καλά λόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: