Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί που παίζουν μόνο τα “μεγάλα παιδιά”




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το «βάφτισμα του πυρός» στη διεθνή πολιτική σκηνή, εκεί που παίζουν μόνο τα «μεγάλα παιδιά», ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδι για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναχωρώντας από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα ήρθε και η ώρα του λογαριασμού.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει μερικά θέματα, και μάλιστα με επιμονή, όπως είναι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και το προσφυγικό.

Το δεύτερο θέμα, που απασχολεί και τον ΟΗΕ, φάνηκε από τις συνεδριάσεις να βρίσκεται στο μυαλό όλων των ηγετών. Ετσι δεν συνάντησε το παραμικρό πρόβλημα. Τον άκουσαν με προσοχή, αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές και έχουν να κάνουν με ζητήματα στρατηγικών συμφερόντων. Για να σταματήσει η ροή προσφύγων από τη Συρία πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος και αυτό είναι κάτι που ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπάρακ Ομπάμα μπορούν να προβλέψουν. Η εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο της Συρίας, αλλάζει την κατάσταση επί του εδάφους. Εάν δεν αντιδράσει στρατιωτικά η Αμερική, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ειρήνη δεν είναι μακριά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε και δημόσια, και στις ιδιωτικές συζητήσεις, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και καλώς έπραξε. Το ζήτημα είναι το εξής: Η αναδιάρθρωση θα αποφασιστεί στην Ευρωζώνη από τους ηγέτες των χωρών που δάνεισαν την Ελλάδα. Δεν θα αποφασιστεί ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, και βέβαια ούτε από τη Βραζιλία και τη …Βενεζουέλα. Οπωσδήποτε είναι σημαντική η υποστήριξη των Αμερικανών, αλλά ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την αναδιάρθρωση για την Ελλάδα. Αλλωστε, όπως είπε και ο Σόιμπλε στον Αμερικανό ομόλογό του, «για να μιλάς πρέπει και εσύ δανείζεις». Το ΔΝΤ είναι επίσης υποστηρικτικό, αλλά και πάλι, η αναδιάρθρωση δεν αφορά τα δικά του δανεικά. Αρα, καλώς έπραξε ο κ. Τσίπρας και δημοσιοποίησε το θέμα του χρέους, αλλά πρέπει να βρει τρόπο να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους Αμερικανούς, προέκυψαν δύο θέματα. Ο κ. Κέρι τον πίεσε για το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Αμερικανός υπουργός σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο για να ασχοληθεί με το Κυπριακό, το Νοέμβριο, οπότε ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί και ενώπιον μίας απόφασης για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, όπως το Κυπριακό. Θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και το 2004 όταν υποστήριξε το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν; Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα σταθεί αλληλέγγυος προς τον Ελληνισμό της Κύπρου και δεν θα υποστηρίξει ένα σχέδιο-αυτοκτονίας των Ελληνοκυπρίων.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας αναβαθμίστηκε από την επίσκεψη στα Ηνωμένα Εθνη και τις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην πράξη θα αποδειχθεί ο ισχυρισμός τους…

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: